Topchef Geert Van Hecke (De Karmeliet) neemt afscheid in schoonheid en neemt nieuwe start

van-hecke-geertEind september heeft de Brugse topchef Geert Van Hecke een punt gezet achter zijn toprestaurant De Karmeliet in de Brugse Langestraat. Precies 33 jaar terug (1983) werd de zaak opgestart, het werd zijn levenswerk. De minzame Van Hecke mag prat gaan op een toploopbaan, met twintig jaar erkenning in de vorm van drie sterren. Fysische ongemakjes van orthopedische aard, hebben Van Hecke doen besluiten om een put te zetten achter de belastende opdracht. Tot spijt van de hele culinaire wereld en van zijn schare vaste klanten.

Toch wil Van Hecke doorgaan, zij het op een ietwat rustiger manier. Naast de deur van De Karmeliet en aansluitend ook op het restaurant De Refter van zijn zoon Louis, wil hij een doorstart nemen met een eenvoudige brasserie. Een bewijs dat hij zijn interesse en passie voor de keuken geenszins verloren heeft. De nieuwe zaak moet eind dit jaar of begin volgend jaar de deuren openen. Er is ook al een naam bedacht op basis van een typisch Brugse uitspraak: “Zet’joe“.

De van Pittem afkomstige Geert Van Hecke is een monument in het culinaire landschap. Hij kreeg zijn opleiding aan de Koksijdse Hotelschool en bekwaamde zich verder in de Brusselse Villa Lorraine. Hij is één van de drie uitbaters van een driesterrenrestaurant in België. Bovendien is hij de enige meesterkok die al twintig jaar ononderbroken drie sterren op zijn kokmuts heeft staan. (KC)