TRIAS zoekt ondernemers om vulkaan te beklimmen voor goed doel

Ecuador TriasDe ngo Trias trekt van 20 tot en met 31 januari 2017 opnieuw met 15 Vlaamse ondernemers naar Ecuador. De ondernemers zullen er een vulkaan beklimmen én een lokale boerencoöperatie versterken. Wie deze uitdaging aandurft, kan zich nu inschrijven. Ecuador werd drie weken geleden getroffen door een zware aardbeving. De heropbouw van het land zal miljarden euro’s vergen. Vlaamse ondernemers kunnen een steentje bijdragen door deel te nemen aan de Trias Trail. Want voor hun afreis naar Ecuador zamelen de deelnemers elk 4000 euro in voor de versterking van Coprobich, een coöperatie van 670 boeren in het Andesgebergte. Onder begeleiding van Trias zullen de boeren het geld investeren in een verwerkingsfabriek voor quinoa. Ze gaan een productie-eenheid bouwen voor energierepen en er komt een aparte ruimte voor de verpakking van de quinoa. Kwaliteit is voor de kwetsbare boeren van Coprobich het sleutelwoord om mee te tellen op de exportmarkt. De meerprijs die ze voor hun quinoa krijgen, helpt hen om te voorzien in basisbehoeften als onderwijs en gezondheidszorg. Kortom: via de Trias Trail wordt een sociaal doel gekoppeld aan ondernemerschap maar ook aan avontuur.

De Trias Trail leidt de Vlaamse ondernemers naar de top van de Cotopaxi, één van de hoogste actieve vulkanen ter wereld. Om de deelnemers voor te bereiden, werkt Trias samen met Climbing Managers. Expeditieleider Bjorn Vandewege begeleidt een maandelijks trainingsmoment. Bij Bakala Academy in Leuven ontfermen professor Peter Hespel en zijn team zich over de ondernemers. Elke deelnemer wordt individueel getest en krijgt een op maat gemaakt trainingsschema om in topconditie te raken.

In februari van dit jaar namen ook enkele West-Vlaamse ondernemers deel aan de Trias Trail richting Ecuador. Het werd een beklijvende ervaring, voor onder meer Tanja Werbrouck van Lingerie Tanja in Torhout: “Een berg beklimmen is als ondernemen: altijd hogerop,” zegt Werbrouck. “Ik had vooral schrik van de hoogte: wat zou die doen met mijn lichaam? Alles zat in de zes maanden durende voorbereiding, inclusief het vooraf slapen in een soort hoogtetent. De expeditie was echt kicken. Ik heb geleerd dat er zich meer in je hoofd afspeelt dan je vermoedt. De opdracht is altijd: rustig blijven. Je kan dit aanleren. Ook belangrijk is dat we een toffe groep vormden met ondernemers die eenzelfde doel voor ogen hadden. Het gevoel boven op die vulkaan te staan, 5.800 meter hoog, was super. Dan heb je even het gevoel dat je de hele wereld aankan en dat is ook meegenomen in het ondernemerschap.”

Trias heeft van het stimuleren van het lokaal ondernemerschap zijn eigen missie gemaakt. (KC)