Het ondernemersfonds Pentahold investeert samen met enkele partners in de Nederlandse sorteerspecialist Concept Engineers met standplaats Eindhoven. Het is een kopietje van hun investering in het Leuvense BEST (Belgian Electronic Sorting Technology) tien jaar geleden. Pentahold kreeg destijds de helft van de aandelen in handen, de rest was gelijk verdeeld tussen de vier ingenieurs, onder wie CEO Paul Berghmans. In 2011 verzilverden de aandeelhouders hun participatie door BEST te verkopen aan de Noorse groep Tomra voor 138 miljoen. Het in de schaduw opererende Pentahold is de investeringsvennootschap van de West-Vlaamse topondernemers Filip Balcaen, Philippe Vlerick en Paul Thiers.

De partners van weleer – Pentahold, Paul Berghmans en Steve Raskin – vinden elkaar nu terug voor een gelijkaardige deal en verschaffen groeikapitaal aan Concept Engineers. De voormalige eigenaars van het Nederlandse sorteerbedrijf stappen mee in de nieuwe constructie. De financiële details zijn niet bekend, aldus de krant De Tijd. Concept Engineers is goed voor een jaaromzet van om en bij de tien miljoen euro. Net als BEST produceert Concept Engineers zogenaamde optische sorteermachines voor de voedingssector. De hoogtechnologische Nederlandse machines worden wereldwijd verkocht.

Het laat zich raden dat het nu al vrij succesrijke Concept Engineers onder impuls van zijn West-Vlaamse mede aandeelhouders zal tekenen voor een snelle groei. Dat was ook bij BEST het geval. Pentahold is het werk van drie West-Vlaamse ondernemers (Filip Balcaen, Paul Thiers, Philippe Vlerick) aangevuld met de Luxemburger Edmond Müller en Theo Roussis (Ravago, KBC). Roussis verving een tijdje geleden Marc Saverys (CMB) als aandeelhouder. De investeringsmaatschappij wordt dagdagelijks geleid door Geert Vanderstappen en Karel Gielen (ex-Buy Out Fund).