De holding Pentahold van de West-Vlaamse topondernemers Philippe Vlerick, Paul Thiers en Filip Balcaen, heeft voor een opmerkelijke turn around gezorgd bij het Oudenaardse bedrijf Vergokan, dat in moeilijkheden zat. Na de ronduit tegenvallende rode cijfers van de voorbije jaren, wist het bouwbedrijf voor het eerst weer winst geboekt. Die bedraagt volgens de recentste cijfers circa 1 miljoen euro. De omzet klom het voorbije jaar ook met 7 procent naar 25,6 miljoen euro. Een nieuwe manager (Filip Goris) en vers geld, allebei aangereikt door hoofdaandeelhouder Pentahold, zorgden mee voor de ommekeer. Pentahold is de holding van vijf topondernemers: Philippe Vlerick, Filip Balcaen, Paul Thiers, Theo Roussis (Ravago, KBC) en de Luxemburgse financier Edmond Müller.

Vergokan heeft naar eigen zeggen de turn around ook mee te danken aan een reeks contracten dat het wist te versieren in jawel Rusland. Ook na de door de EU afgekondigde boycot, beef Vergokan er actief met een eigen filiaal. Dat schijnt nu te lonen. Onder meer In Moskou, Samara en Sint-Petersburg mocht Verdogan zich verheugen in ronkende contracten. Het Oost-Vlaamse bedrijf is een specialist in het aanleggen en leveren van zogenaamde kabelgoten en -draagsystemen voor bouwwerken, zoals ziekenhuizen, sportstadions, shopping centra of bedrijven.

Volgend jaar al vindt in Rusland het WK Voetbal plaats. In Moskou en Samara mocht Vergokan opdraven om de daar gesitueerde voetbaltempels te voorzien van het broodnodige materiaal. Alleen al de toelevering aan het Loezjniki stadion in Moskou (zie foto) was goed voor 1 miljoen euro aan omzet. Vergokan heeft zijn hoofdzetel in Oudenaarde, maar heeft in eigen land ook bijzetels in Kruishoutem en in Moeskroen. Vergokan toont zich ambitieus naar de toekomst toe. Het wil elk jaar groeien met zo’n 5 procent, deels door organische groei en deels door overnames in de markt.