OOSTENDE – Piloot worden? Het is voor velen een droom maar met een te duur prijskaartje om de droom waar te maken. TUI fly heeft vorig jaar reeds de pilotenacademie opgericht, waardoor de opleiding financieel haalbaar wordt. Dit jaar werd er een extra versie uitgewerkt, waarbij het diploma op kortere tijd wordt behaald. 

Uniek in België: de pilotenacademie, die TUI fly vorig jaar oprichtte, laat jongeren toe om hun droom waar te maken zonder de ontmoedigende hoge kost. Intussen stelt de vliegtuigmaatschappij al twee opleidingsprogramma’s voor om ‘first officer’ te worden: één traject dat 18 maanden duurt, het andere 39 maanden. De kost kan worden herleid tot een derde van de prijs van een traditionele pilootopleiding. De opleiding wordt gegeven door instructeurs van TUI fly zelf. Eigen didactisch materiaal en een volledig ingerichte ruimte worden ter beschikking gesteld. TUI fly heeft meer dan een miljoen euro geïnvesteerd in deze academie, die op veel interesse kan rekenen van zowel  mannen als vrouwen met een passie voor de luchtvaart.
De luchtvaartsector is een aantrekkelijke werkomgeving maar een pilootopleiding is voor velen een te dure zaak. Een jongere moet voor een licentie van lijnvluchtpiloot gemiddeld 90 000 euro over hebben. TUI fly heeft 2 opleidingsprogramma’s ontwikkeld waarbij de kandidaat niet alleen een vlieglicentie maar ook de specifieke bekwaamheid verwerft om met een Boeing 737 te vliegen. Deze voldoen aan de strengste normen en bieden de kandidaten een groot budgettair voordeel. Ze kosten 30.000 of 50.000 euro in functie van de keuze. Het beroep van piloot draagt een grote verantwoordelijkheid dus vereist deze opleiding een groot engagement vanwege de kandidaat, zowel qua studies als op werkgebied. De piloot geniet na het slagen minstens 3 jaar werkzekerheid bij TUI fly.

Simulator

Met deze opleiding verzekert TUI fly zich van de beste piloten. De vliegtuigmaatschappij heeft daarom meer dan 1 miljoen euro geïnvesteerd in dit programma: informatica-infrastructuur, didactisch materiaal, trainingsmateriaal en cursuslokalen. Zowel de theoretische als de praktische vorming wordt door instructeurs gegeven die binnen TUI fly werken, actief zijn als piloot en een extra opleiding hebben gekregen voor het geven van deze cursussen. Na een reeds eerder geïnstalleerde cabine waarin vuur en rook worden bestreden, zal er nog dit jaar een simulator worden geïnstalleerd op de terreinen van TUI fly in Zaventem.
Deze opleiding loopt over een periode van 3 jaar en 3 maanden. De kandidaat werkt ook deeltijds in de kantoren en ontvangt een salaris waardoor hij of zij de financiering van de opleiding kan helpen bekostigen (10.000 euro per opleidingsjaar of 30.000 euro in totaal).