De Paasvakantie verstevigt haar plaats als tweede vakantieperiode van de Belg. Uit cijfers van TUI, de grootste toerismegroep van België, blijkt een stijging van zo’n 5 procent tegenover vorig jaar. De zomermaanden juli en augustus blijven uiteraard de vakantieperiode bij uitstek. Het is vooral het verlangen naar wat zon dat het succes van de periode rond Pasen verklaart. TUI is de nieuwe naam voor het vroegere Jetair uit Oostende.
De bestemming bij uitstek die spectaculair groeit, is Egypte. Het staat daarmee op de vijfde plaats van meest gekozen vakantiebestemmingen. Spanje blijft afgetekend favoriet, voor Marokko. Kort na de herlancering van Tunesië staat het land opnieuw net in de top tien. Vergeleken met Pasen 2016 hebben de Belgische vakantiegangers dit jaar vooral geopteerd voor de tweede week van de schoolvakantie. Op het eerste gezicht een vreemde keuze want normaal gezien verkiezen de meesten de eerste week en wordt de tweede week later volgeboekt op basis van mooie promoties. Dit jaar valt tweede Paasdag op het einde van de vakantie en creëert zo een extra overgangsdag vooraleer het dagelijks leven herneemt. Dit verklaart het onmiddellijke succes van de iets goedkoper geprijsde tweede week.
Volgens TUI reist meer dan 60 procent van de reizigers straks af naar Spanje, dat in toenemende mate de populairste bestemming van de Belgen blijft. Daarnaast wint ook Marokko (plaats 2 in de top tien) aan populariteit met twee vakantieplaatsen die veel landgenoten al van oudsher aanspreken: Agadir en Marrakech. Turkije (derde plaats in de top tien) behoudt ongeveer zijn aantal reserveringen van vorig jaar en behoudt zijn derde plaats. Op Egypte is het aantal boekingen verdubbeld. Het land wordt daardoor de vijfde populairste vakantiebestemming. Griekenland, algemeen voor het hele zomerseizoen de grootste stijger, komt niet voor in deze top 10 omdat het seizoen op veel eilanden pas later begint. Tunesië dingt sinds kort opnieuw mee naar de gunst van de reiziger na de versoepeling van het reisadvies. De bestemming is er op deze korte tijd al in geslaagd om tijdens de paasvakantie opnieuw in de top 10 te belanden.