Thermote & Vanhalst (TVH) verlegt de grenzen op het vlak van HR. Sinds enkele weken worden drie young high potentials ingeschakeld als management trainees. Gedurende twee jaar zullen zij werken aan projecten op verschillende afdelingen. Na die periode wordt bekeken waar in het bedrijf zij op basis van hun kwaliteiten het best passen.

Management trainees zijn een primeur voor TVH. Vanessa Dutrieue, corporate talent manager bij TVH geeft tekst en uitleg. “Veel mensen zijn intern al doorgegroeid en om klaar te zijn voor de uitdagingen van de toekomst kwam de vraag van het management om dit project op te starten. Het hoge aantal vacatures bij TVH speelde uiteraard ook een belangrijke rol in deze aanpak. Ook nieuw is dat TVH specifiek op zoek ging naar masterprofielen, waarbij niet zozeer het diploma van belang is, maar wel het denkniveau.”

Lotte Vandewalle (22, TEW), Louis Werbrouck (24, handelsingenieur) en Xavier Debruyne (24, TEW) waren alle drie specifiek op zoek naar een management traineeship. “Ik had in mijn opleiding TEW geen stage gehad en had dan ook geen idee wat ik op de werkvloer kon verwachten”, vertelt Lotte Vandewalle. “Pendelen naar Brussel of Antwerpen zag ik niet zitten, dus ik zocht een bedrijf in West-Vlaanderen. Iedereen kent wel iemand die bij TVH werkt en je hoort altijd dat ze goed zorgen voor hun werknemers. Ik was dus heel blij dat ik bij TVH kon starten.” Voor Louis Werbrouck, die al een jaar werkervaring achter de rug heeft, was vooral het concept aantrekkelijk: “Dat er gewerkt wordt met een rotatiesysteem, waarbij je 4 keer 6 maanden aan een project kunt werken, is echt top. Je leert zo niet alleen verschillende afdelingen kennen, maar ondervindt ook zelf welke taken je liggen en waar je goed in bent”, aldus Werbrouck.

Na de eerste weken is de indruk van de trainees heel positief. Dat is ook de bevinding van Xavier Debruyne: “Vooraf weet je dat TVH groot is, maar ik had er geen idee van dat het zó gigantisch en complex was”, zegt de youngster. “We waren ook verrast dat we meteen al met de directors mochten samenwerken. Er is trouwens met elk van hen ook een lunch gepland.”

Voor TVH is dit een pilootproject. Elke twee maanden komt er een overleg om de ervaringen met elkaar te delen. De nieuwe high potentials krijgen nu al verantwoordelijkheid over interessante opdrachten zoals rond e-commerce, promotie van het productgamma of de werkwijze op de aankoopafdeling. Deze drie vacatures werden ingevuld na een strenge selectie met testen op analytisch denkvermogen, organiseren en plannen, helicopterview en zo meer. Naast de vele ‘gewone’ vacatures die nog open staan, zoekt TVH ook nog een management trainee voor Segamac, een van de dochterbedrijven in Mexico. Deze trainee zal eerst 6 maanden in de Waregemse vestiging opgeleid worden en daarna 3 à 4 jaar bij Segamac in Mexico zelf.