Tweede verblijvers spenderen 1,1 miljard euro aan de Kust

Voor deknokke eerste keer presenteert het provinciebedrijf Westtoer een studie over de tweede verblijvers aan de Kust. Deze toeristen staan in voor 46 procent van alle overnachtingen. Het zijn trouwe en actieve bezoekers die het hele jaar door naar zee komen. Met ruim één miljard euro bestedingen per jaar zijn ze de grootste economische groep voor het kusttoerisme. “Eigenaars van een vakantiewoning aan zee vinden de Kust een aantrekkelijke bestemming in de vier seizoenen,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “Meer dan ooit genieten ook de tweede verblijvers het hele jaar door van het toeristisch aanbod. Communicatie met deze doelgroep is belangrijk.”

In 2015 telde de Kust ongeveer 94.200 individuele vakantiewoningen. Dit zijn woningen waar geen domicilie gevestigd is. Deze zijn vooral in handen van Belgen: 71 procent komt uit Vlaanderen, 14 procent uit Wallonië en zeven procent uit Brussel. De overige acht procent zijn buitenlanders, voornamelijk uit de buurlanden. De vakantiewoningen staan in voor 21 miljoen overnachtingen aan de Kust in 2015: 7,5 miljoen door huurders en 13,6 miljoen door het eigen gebruik of het zogenaamde tweede verblijfsgebruik. Van alle overnachtingen aan de Kust (29,4 miljoen) komt 46 procent van tweede verblijvers. Om de wensen en behoeften van deze laatste groep beter te kennen organiseerde Westtoer een bevraging bij 5.000 eigenaars van vakantiewoningen aan de Kust.
Uit deze analyse blijkt heel wat. Gemiddeld is een vakantiewoning aan de Kust 73 nachten per jaar bezet. Daarvan zijn 49 nachten voor rekening van tweede verblijvers. Zij komen gespreid in het jaar naar zee. Op topmomenten zoals de Paasvakantie, 21 juli en 15 augustus zijn zes op de tien eigenaars zelf aanwezig. Slechts 13% van de eigenaars verhuurt zijn vakantiewoning. Dit doen ze voornamelijk om de onkosten te dekken. Het verhuren van de vakantiewoning gebeurt ongeveer evenveel via een verhuurkantoor als via de eigenaar zelf. De overige 87 procent van de eigenaars verhuurt zijn vakantiewoning niet. Belangrijkste reden om niet te verhuren is hun eigen vrijheid om zelf gebruik te maken van hun vakantiewoning. Van alle eigenaars is 45 procent 65 jaar of ouder. Ook de medioren (50–64 jaar) vormen een belangrijke groep. Eén op vier eigenaars heeft nog inwonende kinderen. Slechts één op tien eigenaars heeft zijn vakantiewoning gekregen of geërfd. De  belangrijkste redenen om een vakantiewoning te kopen is het ontsnappen aan de dagelijkse routine en meer tijd met familie en vrienden door te brengen. Voor één op drie is de vakantiewoning een lange termijnbelegging. De keuze voor de Kust is evident: men vindt de Kust het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming.

Gemiddeld besteedt een tweede verblijver 41 euro per persoon per nacht aan de Kust. Dit is gemiddeld vijf euro meer dan de gemiddelde dagelijkse bestedingen van huurders van vakantiewoningen. De belangrijkste uitgaveposten liggen in lijn met de populairste activiteiten: restaurants, dagelijkse boodschappen en shopping. Daarnaast heeft een tweede woning een gemiddelde kost van ongeveer 6.000 euro per jaar. Tweede verblijvers staan volgens Westtoer dus in voor 1,1 miljard euro bestedingen per jaar, goed voor 41 procent van alle bestedingen gegenereerd door het toerisme aan de Kust. (KC)