Unicef en WGO loven Sijseels ziekenhuis

20151208 foto bfhiHet Sijseelse ziekenhuis AZ Alma kan fier zijn: na jaren voorbereiding kreeg het ziekenhuis het Baby Friendly Hospital Initiative-label. De materniteit van AZ Alma werkt al jaren borstvoedingsvriendelijk, maar nu wordt dat ook officieel erkend, en niet door de minste instanties. Het BFHI-label gaat uit van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij leggen wereldwijd een aantal richtlijnen vast ter bescherming, bevordering en ondersteuning van borstvoeding. De belangrijkste doelstelling van het BFHI is ervoor te zorgen dat iedere baby en moeder de beste start krijgt tijdens de zwangerschap, de arbeid en de bevalling om zo een optimale gezondheid te garanderen.
Van bij het begin was duidelijk dat het behalen van zo’n label teamwerk zou zijn. Zowel pediaters en gynaecologen als verpleegkundigen, vroedvrouwen en zorgkundigen moesten dit project schragen. Het schrijven van een kwaliteitshandboek, een basisopleiding borstvoeding en werkgroepen rond prenatale sessies, borstvoeding en sectio waren initiatieven van het eerste jaar. Nadien volgde nog een hele batterij aan maatregelen, zoals de opleiding van twee vroedvrouwen tot “lactatiedeskundige”, in overleg met Kind & Gezin en het Rode Kruis.

De cijfers van de voorbije jaren spreken in elk geval voor zich. In 2011 kreeg 55 procent van de in AZ Alma geboren baby’s borstvoeding, in 2012
was dit al 63 procent, in 2013 klokte men af op 67,7 procent en in 2014 was dit 68,3 procent. (KC)