WIELSBEKE – Groene stroombedrijf Aspiravi en Unilin hebben de financiering rond voor de bouw van een nieuwe groene energiecentrale op basis van niet-recycleerbaar houtafval en houtstof in de Breestraat in Wielsbeke, naast de fabriek van Unilin. Met de bouw van deze nieuwe centrale gaat een investering van 100 miljoen euro gepaard waarvoor samengewerkt wordt met KBC.

De bouw van de centrale zal nog in 2018 starten en ongeveer 2 jaar duren. Vanaf 2020 moet er zowel groene stroom als groene warmte worden geproduceerd. De brandstof van de nieuwe centrale is niet-recycleerbaar houtafval en houtstof dat in hoofdzaak lokaal wordt aangevoerd door Belgische leveranciers. De realisatie van dit project zal ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan het behalen van de vele klimaatdoelstellingen inzake duurzaamheid en hernieuwbare energie, aldus Unilin.

In 2016 namen de Raden van Bestuur van Aspiravi en Unilin al de beslissing om samen de mogelijkheid te onderzoeken tot realisatie van een tweede groene energiecentrale in de Breestraat. Beide bedrijven realiseerden reeds een eerste groene energiecentrale aan het kanaal Roeselare-Leie, naast de Unilin site in Oostrozebeke, waar sinds 2010 groene stroom geproduceerd wordt voor 55.000 gezinnen.

De opgewerkte energie -zowel elektriciteit als stoom- wordt hoofdzakelijk aan Unilin geleverd en het restant wordt op het net geplaatst. OOk het nabijgelegen Agrist wil mee genieten van de investering.