WIELSBEKE – Unilin, sinds 2005 onderdeel van de grootste vloerbekledingsgroep ter wereld (Mohawk), blijft stevig verankerd in eigen regio. Volgens CEO Bernard Thiers worden alle beslissingen nog altijd in Wielsbeke genomen, en daar is ook het centrum van onderzoek. In 2017 heeft Unilin opnieuw 500 nieuwe jobs gecreëerd in eigen streek.

Een en ander blijkt uit een kort gesprek van Bernard Thiers met de krant De Tijd. De jobcreatie kwam vooral Avelgem ten goede. Daar bouwde IVC een nieuwe vinylfabriek die inmiddels ook operationeel is. De investering was goed voor 120 miljoen euro. In eigen land, en dat is dan vooral West-Vlaanderen, geeft Unilin inmiddels werk aan 3.000 mensen. Ook dit jaar zullen er naar verwachting opnieuw enkele honderden jobs bij komen.

In Wielsbeke wordt er ook een WKK (warmtekracht koppeling)-centrale gepland, die grotendeels zal draaien op basis van afvalhout. Het dossier is goed voor een investering van 100 miljoen euro en maakt Unilin qua energiebevoorrading zo goed als onafhankelijk. De milieuvriendelijke installatie zal mede opgeleverd worden door Aspiravi, dat zijn zetel heeft in Kuurne. 

Verder plant Unilin nog 90 miljoen euro te investeren in twee fabrieken (laminaat, vinyl) in Rusland. Unilin is het levenswerk van Frans De Cock die in de lente een stap opzij zet. Hij heeft de operationele fakkel al langer doorgegeven aan zoon Paul en aan Bernard Thiers.