BRUGGE – Met een reeks praatseminaries en events rond het thema ‘onderwijs en ondernemen’ trok Unizo de voorbije maanden de aandacht op dit bijzonder belangrijke thema. Vrijdag laatst vond de slotsessie plaats tijdens een academische zitting. 150 ondernemende leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs en hun leerkrachten namen deel. De onderliggende hoop en gedachte: de jongeren van nu zien doorgroeien naar de ondernemers van morgen. 

In de voormiddag konden de jongeren deelnemen aan de zogenaamde digitale google ateliers rond social media en websites of aan de ondernemende workshops van de Junior Argonauts. Na een lunchpauze met DJ Eric maakte Thierry Geerts, de CEO van Google België, tijd vrij om de ondernemende talenten beter te leren kennen. Ook de CEO van UNIZO, Danny Van Assche, maakte kennis met de ondernemer van morgen. Acteur Herman Verbruggen bracht zijn eigenste broodplank mee om aan te geven dat de 2 punten die hij verloor op school bij het maken ervan, voor altijd in zijn geheugen staat gegrift.

De VIP plaats van de CEO van Google werd in een mum van tijd door Herman ingewisseld door leerlingen die op hun hoogdag vooraan konden plaats nemen, en de CEO werd tussen de leerlingen geplaatst. De selfies vlogen de deur uit. Tijdens een fel paneldebat werd snel duidelijk dat onze jongeren op vlak van digitale skills mijlen verder staan dan onze huidige CEO’s en minister, dat levenslang leren een MUST is voor ieder van ons en dat we samen de brug moeten slaan tussen onderwijs en ondernemen door vooral te leren via doen. Tot slot kregen een aantal zogenaamde plankgaslaureaten (jongeren die bereid zijn er in te vliegen) nog een subsidiecheque toegekend om hun ondernemersdroom in de goede richting te duwen.