Het innovatieve Urban Crops Solutions uit Bereren-Leie heeft de Belgische editie van de FoodNexus Innovation Award gewonnen als meest beloftevolle bedrijf voor de agri-food industrie. Straks zal het België vertegenwoordigen op het Europese FoodNexus concours. Urban Crop Solutions biedt op basis van LED-technologie een concept aan om groenten en gewassen indoor te kweken.     

FoodNexus is een initiatief van Europese voedingsbedrijven en kennisinstellingen die jonge innovatieve bedrijven wil aanmoedigen. Het nog jonge Urban Crop Solutions is een landbouwtechnologiebedrijf met hoofdkantoor in Beveren-Leie (Waregem), een regionaal hoofdkwartier in Miami (Verenigde Staten) en een permanente aanwezigheid in Japan. Naast een gamma van standaard groeicontainers ontwikkelt het landbouwtechnologiebedrijf sinds 2014 op-maat-gemaakte plantgroei-systemen die geautomatiseerd en gerobotiseerd zijn en die kunnen geïntegreerd worden in bestaande productiefaciliteiten of bij voedselverwerkende bedrijven. Urban Crop Solutions biedt zowel het technisch materiaal aan alsook de diensten na verkoop (inclusief zaden, substraten en nutriënten) zodat elke klant met weinig tot geen ervaring met landbouw en teelt toch zijn groei-infrastructuur kan bedienen.

Frederic Bulcaen, voorzitter en Maarten Vandecruys, CEO van Urban Crop Solutions, zien in de bekroning de bevestiging dat het businessmodel aanslaat. “Het is ook een mijlpaal voor ons bedrijf”, aldus nog de CEO. “We zullen ons blijven inzetten om onze producten te verbeteren en de beste indoor farming oplossingen aan te bieden aan onze klanten overal in de wereld.”