“Vamos Vacaturos” streeft naar een beter begrip voor immigranten

voorraadbeheer-RFIDAccent opent 41 nieuwe kantorenOok de West-Vlaamse economie en bedrijfswereld kan niet zonder werknemers van vreemde origine, ongeacht of dat nu Aziatische informatici of laaggeschoolde bouwvakkers zijn uit Oost-Europa, het Midden Oosten of Afrika. Tewerkstelling via het reguliere circuit is vaak hét middel bij uitstek voor integratie. Maar niet iedereen past zich even gemakkelijk aan. Daar wil het project Vamos Vacaturos iets aan doen via een campagne die mikt op een meer genuanceerde perceptie van mensen met  buitenlandse roots op onze werkvloer.

Vamos Vacaturos is een project van de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Harelbeke, Kortrijk, Roeselare, Waregem, een aantal sociale instellingen en twee RESOC’s (Midden-West-Vlaanderen en Zuid-West-Vlaanderen). De belangstelling voor dit deel van de provincie is niet toevallig, zeggen de initiatiefnemers. Want dit is een streek van noeste arbeid en veel kmo’s, vaak familiebedrijven.

In bepaalde sectoren (textiel, machinebouw, voeding en meubels) is het niet altijd even gemakkelijk om Vlaamse medewerkers te vinden, en dan begint de logische zoektocht op de (internationale) arbeidsmarkt om de zogenaamde knelpuntberoepen in te vullen. Iets wat niet eens nieuw is voor de eenentwintigste eeuw. Vamos Vacaturos wil vanaf het najaar en overal in de provincie de verhalen brengen van en over de mensen met buitenlandse roots die hier al aan de slag zijn. Dit gebeurt aan de hand van een tentoonstelling (immigratie is van alle tijden), een studie, levende getuigenissen, een educatief pakket en last but not least ook een theatervoorstelling. Op donderdag 18 februari, in Roeselare, en op donderdag 25 februari, in Harelbeke, worden de eerste resultaten van het onderzoek over arbeidsmigratie in de streek belicht. (KC)