Vandemoortele wordt opnieuw honderd procent Vandemoortele

vdmoorteleSafinco nv, de holding van de familiale aandeelhouders van Vandemoortele nv, heeft een overeenkomst bereikt om het 23,58  procent belang van de participatiemaatschappij Gimv in Vandemoortele nv over te nemen. Vandemoortele, met West-Vlaamse roots, is één van de toonaangevende voedingsproducenten in Europa. Gimv investeerde in 2009 in het bedrijf via een achtergestelde lening met warranten en versterkte zo de financiële structuur van het bedrijf. Bij het uitstappen zegt Gimv dat het een meer dan gemiddeld rendement wist te halen uit deze investering, zonder evenwel details te geven.

Vanaf het begin schaarde Gimv zich volledig achter de strategie van Vandemoortele om een toonaangevende positie na te streven op de grote en groeiende Europese markt van diepgevroren bakkerijproducten naast het behoud van een sterke activiteit op het vlak van margarines, culinaire oliën en vetten. Met de ondersteuning van Gimv lanceerde Vandemoortele een ambitieus investeringsprogramma om de operationele performantie verder te verbeteren en de omzet te verhogen, zowel organisch als door middel van overnames. Dankzij de consequente uitvoering van haar strategie, in combinatie met de ondersteuning van Gimv, was Vandemoortele in staat om te groeien van een omzet van 970 miljoen euro naar een omzet van 1,4 miljard euro. Ook de winst verdubbelde quasi.
Jean Vandemoortele, bestuurder van Safinco en voorzitter van de raad van bestuur van Vandemoortele nv, geeft volgende commentaar op de herschikking van de aandelen: “We zijn dankbaar voor de steun van Gimv gedurende de afgelopen zeven jaar. De investeringsmaatschappij bood financiële ondersteuning in een aanvankelijk uitdagende periode en is sindsdien een trouwe en constructieve partner geweest voor het bedrijf. Ze heeft ons geholpen om onze strategie succesvol te ontwikkelen en uit te voeren. We hebben de waardevolle ervaring en expertise van de Gimv-vertegenwoordigers in de raad van bestuur erg op prijs gesteld.”

Na afronding van de transactie, verwacht rond 31 mei 2016, zullen de familiale aandeelhouders van Vandemoortele via Safinco 100 procent van het aandelenkapitaal van Vandemoortele in handen hebben. Het lange termijn engagement van de familiale aandeelhouders verzekert de continuïteit, zodat de onderneming haar groeistrategie kan verderzetten, aldus het persbericht. (KC)