HANNOVER, MARKE – De textielmachines van Vandewiele hebben sowieso al een wereldwijde reputatie, maar op de beurs Domotex in Hannover werd daar nog een primeur bovenop gegooid. Het paradepaardje luistert naar de codenaam R 1500 8k. Tijdens de beurs Domotex werd aan de wereld getoond tot wat de nieuwste machine allemaal in staat is.

Vandewiele lokte met zijn nieuwste textielmachine heel wat bijval vanuit de tapijtwereld. “Het ondenkbare is met deze machine een beetje denkbaar geworden,” zegt CEO en eigenaar Charles Beauduin van Vandewiele. “Tot voor vijf jaar kon je er maar van dromen dat een weefmachine tot 5 miljoen punten per vierkante meter zou kunnen drukken. Nu hebben we deze mission impossible tot een goed einde gebracht, en wie weet kan de lat in de toekomst nog altijd hoger gelegd worden. Dat is alvast onze betrachting.”

Vandewiele heeft het hele concept inhouse bedacht en uitgetekend. de R 1500 8k is nu klaar voor vermarkting. Gezien het hoge prijskaartje is dit geen massa product, maar eerder een aanbod dat zijn weg moet vinden naar de producenten van high end tapijt. Dan moet vooral gedacht worden aan bedrijven uit het Midden Oosten, met Iran als topper. In Hannover liet de West-Vlaamse tapijtproducent Vanden Berghe uit Waregem zich ook al verleiden tot aanschaf van één van Vandewieles nieuwste machines. West-Vlamingen onder elkaar, dat werkt altijd.