De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een nieuwe mastercampus in Roeselare voor de VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding. In deze mastercampus brengt VDAB al zijn opleidingen en expertise samen zodat een bredere doelgroep nog efficiënter begeleid kan worden, met extra aandacht voor de technologische vaardigheden van de toekomst. Aan het project hangt een prijskaartje van 61,7 miljoen euro.

VDAB kiest steeds meer voor het concept van mastercampussen: grote campussen waar de verschillende onderdelen van de dienstverlening zijn samengebracht, en waar interactie ontstaat met verschillende partners, zoals het secundair en hoger onderwijs, Syntra, private opleidingsinitiatieven en bedrijven. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Mastercampussen richten zich op werkzoekenden, leerlingen, studenten én werknemers. Ze werken aan alle facetten van competentieversterking en bieden daardoor veel voordelen: een efficiëntere en bredere dienstverlening, en bijzondere aandacht voor technologische en generieke vaardigheden van de toekomst. Die zijn immers essentieel om de toekomstige knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken.”

In Genk is met de T2-campus de eerste in zijn soort ondertussen zo goed als volledig operationeel. Nu volgt Roeselare, waar de voltooiing van het project gepland is voor 2022. In 2018 zullen de gronden aangekocht worden en in 2020 zal gestart worden met de bouw. De nieuwe mastercampus bevindt zich op Roeselare Haven Zuid, langsheen autosnelweg E403/A17 ter hoogte van afrit Roeselare Haven. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois zorgt de bouw van deze campus in Roeselare voor een grote meerwaarde voor West-Vlaanderen. “Het zuiden van de provincie kent de op een na sterkste stijging van het aantal vacatures”, aldus Bourgeois. “Prognoses voorspellen bovendien dat de potentiële beroepsbevolking in de provincie zal dalen. Dit zijn tendensen waar de VDAB, dankzij dit project, nog beter kan op inspelen: een geïntegreerde dienstverlening in samenwerking met andere opleidingspartners en bedrijven, zorgt ervoor dat werknemers en werkzoekenden nog beter versterkt worden in hun competenties, en dat de juiste mensen op de juiste plaats terechtkomen. Met een aanpak op maat, met specifieke aandacht voor de technologische vaardigheden van de toekomst, wil deze regering blijven investeren in talent. Alleen zo kunnen we toekomstige knelpunten op de arbeidsmarkt aanpakken.”