Deze week startte tegelijk in de VDAB-opleidingscentra in Oostende en in Roeselare de vierde editie van het opleidingsproject Alfa naar Werk – Professionele Schoonmaaktechnieken (PST). Het doel van deze samenwerking tussen VDAB, het Centrum voor Basiseducatie, Vokans (Oostende) en Mentor (Roeselare) is om anderstalige werkzoekenden via een aangepaste opleiding toe te leiden naar de schoonmaaksector.  In Oostende vatten 9 cursisten de opleiding aan terwijl in Roeselare 12 werkzoekenden van start gingen.

‘Alfa naar Werk’ is een opleidingstraject voor anderstalige mensen die het Nederlands nog onvoldoende machtig zijn om goed te kunnen functioneren op de werkvloer én waarvan hun moedertaal geschreven is in een ander alfabet dan het Nederlands. Voor dit project slaan verschillende partners de handen in elkaar. Het Centrum voor Basiseducatie zorgt voor de taal- en rekenlessen. Vooral de gesproken taal is heel belangrijk: problemen en opdrachten leren begrijpen, vragen stellen. Maar ook aan de geschreven taal wordt aandacht besteed: uurroosters begrijpen, werkschema’s invullen, enzovoort.

Vanaf januari komt de praktijkopleiding schoonmaaktechnieken van VDAB intensief aan bod met tegelijkertijd ook taalondersteuning tijdens de schoonmaakopleiding. De derde partner in het project – Vokans (in Oostende) en Mentor (in Roeselare) – start eveneens vanaf januari met het sollicitatiegedeelte. De uiteindelijke bedoeling van dit traject is tewerkstelling in de professionele schoonmaaksector. “Daarmee slaan we 2 vliegen in 1 klap: langs de ene kant vullen we een aantal van de talrijke openstaande vacatures in de schoonmaaksector in, langs de andere kant zorgen we voor een betere integratie van allochtone mensen want tewerkstelling is nog steeds de beste integratie”, aldus Evelyne Vanwelssenaers, provinciaal teamleider PST bij VDAB West-Vlaanderen.

Op 18 mei 2018 loopt de opleiding af en kunnen de cursisten nog een bedrijfsstage doen van 3 weken. Evelyne Vanwelssenaers : “De ervaring van de vorige groepen leert ons dat sommige cursisten reeds voor de start van de stage een mooi werkaanbod kregen en daardoor direct aan de slag konden gaan”. Tijdens de derde editie vorig jaar vond de opleiding Alfa naar Werk – PST plaats in Brugge en Roeselare. Van de 10 cursisten die eind juni 2017 de opleiding beëindigden in Brugge zijn er momenteel al 8 aan het werk. Van de 8 cursisten die de opleidingen voltooiden in Roeselare, zijn er momenteel 5 aan de slag.”