Velofollies opent de deuren

DSC_0994Dat we in ons land graag fietsen, is bekend en we zijn ook het land dat de meeste wielerklassiekers huisvest. Het zijn twee tendensen waar de beurs Velofollies in Kortrijk (die op vrijdag zijn deuren opent) graag op inspeelt. De eerste edities lokten niet de grote massa, maar de voorbije jaren is het op de koppen lopen. Dat hoeft niet te verwonderen, aldus de beroepsfederatie Agoria. “We zijn een land van fietsmakers en ontwerpers, van klassieke stadsfietsen over e-bikes tot professionele racefietsen, fietstoebehoren en -uitrusting,” legt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, uit. “Ons land staat aan de top qua ontwerp en ontwikkeling van fietsen en -toebehoren. Deze fabrikanten verrichten heel wat onderzoek en ontwikkeling naar materialen, design en aerodynamica. Voor zowel stalen als carbonkaders moeten ze niet onderdoen voor bekende buitenlandse merken.“

Tijdens de fietsbeurs Velofollies wordt dit bij het grote publiek onder de aandacht gebracht onder de noemer “Buy made in Belgium“. Vrijdagnamiddag zal onder meer Vlaams minister-president Geert Bourgeois verschillende exposanten van eigen bodem bezoeken. “Voor heel wat bedrijven is de export goed voor 90 procent van hun productie,” aldus Wilson De Pril. “De fietsindustrie realiseert in ons land een omzet van meer dan 60 miljoen euro (handel en herstelling niet inbegrepen) en bestaat uit KMO’s die samen zo’n 500 mensen tewerkstellen.”

In 2015 werden er in ons land bijna een half miljoen fietsen verkocht. Minister-president Geert Bourgeois zal onder meer langs gaan bij het West-Vlaamse fietsenbedrijf Achielle (Pittem). De zaak werd opgestart in 1946 door grootvader Achiel, die begon met een fietswinkeltje in Zwevezele. De volgende generaties, zonen Peter en Tom en vader Jan en moeder Caroline Oosterlinck zetten zeventig jaar later de traditie verder met een handvol (4) werknemers. De Achielle-fietsen halen hun inspiratie in het begin van vorige eeuw. Die modellen worden gecombineerd met de huidige technologische vooruitgang. Wat Achielle zo uniek maakt is dat alle stalen frames nog in eigen fabriek gemaakt worden en dat ook maatwerk -een fiets op verzoek van de klant- geen probleem is. De familie Oosterlinck is er terecht fier op: bij Achielle wordt alles -van buis tot volledige fiets-  in één atelier afgewerkt. (KC)