MENEN – De broers Vandeputte werken al jaren in alle stilte aan een mini-imperium dat mag gezien worden. Ze hebben inmiddels dertien nichebedrijven in portfolio, allemaal kmo’s die zich op de ene of de andere manier profileren als specialisten in projectmatige machinebouw, onder de noemer van de holding Valtech. “We willen extra business opportuniteiten creëren en nieuwe medewerkers aantrekken”, aldus de broers Vandeputte. 

De Valtech Group is er eentje om u tegen te zeggen. Onbekend en daardoor ook onbemind, en aan dat laatste willen de broers Vandeputte iets doen door Valtech sterker te profileren. “Alles begon in 1968 met Valvan in Menen, het bedrijf dat nog door mijn grootvader werd opgericht en drogers bouwde voor de vlassector”, vertelt Frank Vandeputte. “Mijn broer (Peter) en ik zijn gepassioneerde ingenieurs en in de loop der jaren hebben we zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven, een groep gevormd met dertien bedrijven die met machinebouw bezig zijn. Nu eens deden we een overname, dan eens kwam er een opportuniteit op ons af. Altijd konden we onze strategie waar maken met eigen middelen. Vandaag zijn al die bedrijven samen goed voor 75 miljoen euro en zo’n 300 medewerkers. Op eentje na (Alhydro in Oudenaarde) zijn al die bedrijven gevestigd in West-Vlaanderen.”

In deze fase willen de broers Vandeputte meer dan ooit de synergie- en schaalvoordelen uitspelen van de Valtech Group. “Elk bedrijf binnen de groep komt in contact met klanten die ook wel eens iets anders vandoen hebben”, vertelt Frank Vandeputte. “We willen die zakelijke opportuniteiten meer dan ooit verzilveren, want in de klantenportfolio komen we ook grote namen tegen als pakweg Siemens. Dat biedt nog heel wat mogelijkheden voor de Valtech Group om grotere projecten naar ons toe te halen.”

Paradijs voor ingenieurs

De Valtech Group mag zonder overdrijven een paradijs voor ingenieurs genoemd worden. “De vele tientallen ingenieurs die bij ons werken, kunnen hun hartje ophalen want er dienen zich altijd nieuwe uitdagingen aan bij het ene of bij het andere bedrijf”, stelt Frank Vandeputte. “We willen met elk van onze bedrijven groeien, maar wel op een rendabele wijze. Sowieso gaan we op zoek naar versterking in mankracht. Wie de ambitie heeft om te groeien, heeft goed volk nodig. De machinebouw is sowieso ook een sector met veel toekomst. Het is altijd een bewuste keuze geweest om enkel gespecialiseerde bedrijven in huis te halen.”  

info: www.valtechgroup.eu