GISTEL – Het  West-Vlaamse verlichtingsbedrijf ZUMI is op de Surface Design Awards in Londen bekroond met een award voor het project ‘Soundscapes’. Start-up ZUMI was de enige Belgische winnaar in deze internationale competitie. De verlichtingsproducent uit Gistel combineert de nieuwste LED lichttechnologie met akoestiek, geluid en andere opties en is daarmee een trendsetter in de sector. 

De Surface Design Awards bekronen jaarlijks een reeks projecten die innovatieve materialen, design en architecturale kwaliteiten weten te verzoenen. Dit jaar werden 80 projecten uit 16 verschillende landen ingediend. In de categorie ‘Light and acoustics’ kreeg start-up ZUMI een award voor zijn creatie ‘Soundscapes’. 

“Het ging om een project op de Kanaalsite van Axel Vervoordt in Antwerpen”, vertelt Stephan Mees namens ZUMI. “In nauwe samenwerking met Alex Gaspar, eigenaar van Autodialog, hebben wij een uniek en vernieuwend lichtconcept kunnen realiseren. Voor een grote vergaderruimte met veel harde materialen en een stalen plafond dacht men eerst aan een verlaagd plafond. Maar wij hebben een akoestisch paneel gecreëerd waarin verlichting verwerkt zat. Op die manier bleef de ruimte zo dicht mogelijk bij zijn oorspronkelijke uitstraling. Onze Soundscapes zijn een modulair systeem van verticaal en horizontaal verbonden panelen en geïntegreerde lichtprofielen. Deze panelen zijn niet alleen performant in akoestische absorptie maar bieden ook een hoogstandje in lichttechnologie.”

Human centric light

ZUMI maakt in zijn producten gebruik van PI-LED technologie, een innovatie die het mogelijk maakt om het licht maximaal af te stemmen op wat de gebruikers en bezoekers nodig hebben. Tony Decavele van ZUMI: “We maken producten met grote aandacht voor human centric light, de manier waarop licht mensen beïnvloedt. Met PI-LED kan je enerzijds de lichtintensiteit afstemmen op het moment van de dag of ook de kleurtemperatuur in lijn brengen met de sfeer die de ruimte nodig heeft: een diner bij kaarslicht of een hippe lounge, bijvoorbeeld.”

ZUMI is een jonge speler in de verlichtingswereld. Het bedrijf werd opgericht in 2015 en focust op de combinatie van verlichting, akoestiek, geluid en andere aspecten. Het produceert en ontwikkelt geïntegreerde oplossingen voor hospitality, retail, healthcare en residentiële projecten. Vandaag telt het gamma een 80-tal producten. ZUMI produceert in West-Vlaanderen met een tiental medewerkers en exporteert vandaag al naar Europa en het Midden-Oosten.