POPERINGE – Yay, we zijn verloofd! Zo luidt de boodschap die Extremis zopas de wereld instuurde. “Steelcase heeft ons ten huwelijk gevraagd en we zijn supertrots”, aldus Dirk Wynants, de CEO van Extremis. “Steelcase, sinds 1912 pionier op het gebied van werk en werkomgevingen, wordt het partnerbedrijf van Extremis voor de zakelijke markt in Canada, de Verenigde Staten en Mexico.”

“Ondanks het leeftijdsverschil zijn we echt verliefd geworden op Steelcase en de vonken vliegen er van af.” Zo luidt de thesis van de flamboyante en charismatische Dirk Wynants die van Extremis een parelbedrijf heeft gemaakt. “We houden van hen vanwege hun wijsheid en ervaring, en uiteraard ook omdat we veel met elkaar gemeen hebben”, vertelt de CEO die de voorbije dagen in Noord-Amerika verbleef. “Voor Steelcase begon het al in 1912, toen ze de ‘Victor’ prullenbak ontwikkelden, een gepatenteerde stalen vuurvaste container. Het werd een bestseller die uiteindelijk uitgroeide tot een volledig productgamma. In tijden dat kantoormeubilair voornamelijk in hout werd gemaakt, begonnen zij staal te gebruiken om het risico op brand te verminderen in een omgeving waar roken op de werkvloer nog heel normaal was.”

Grote naam

Tegenwoordig is Steelcase (Michigan) de grootste fabrikant van kantoormeubilair ter wereld. Ook Extremis had een pioniersrol in de markt. Het begon in 1994 met de multifunctionele tuintafel ‘Gargantua’, die intussen een echte designklassieker is geworden. “We introduceerden echt duurzame en multifunctionele meubels in een markt waar lelijke plastic tafels en stoelen regeerden”, zegt Wynants. “Onze markten verschoven en breidden uit, grenzen begonnen te vervagen tussen binnen en buiten, tussen werk en vrije tijd, en dus is het tijd om deze werelden samen te voegen en nog betere plekken te creëren waar mensen zich goed voelen.

Fifty- fifty

In een huwelijk mag de ene partner niet afhankelijk zijn van de ander. In de meubelsector is er een wereldwijde trend waarbij kleine merken door grote worden gekocht. “Toch gebeurt dit hier niet”, zegt Wynants. “Extremis blijft volledig onafhankelijk bestaan als bedrijf en als merk, maar we gaan de zakelijke markt benaderen via een van de grootste dealernetwerken in de branche. Steelcase zal samenwerken met Extremis als hun zesde partner, samen met slechts twee andere Europese bedrijven: Flos en Viccarbe. Zakelijke klanten in Mexico, de VS en Canada kunnen nu Extremis meubels kopen via de Steelcase configurator en worden beleverd door Steelcase Logistics. Dus het opent een enorme potentiële markt in het hele Noord-Amerikaanse continent voor Extremis. Nee, we nemen de familienaam van Steelcase niet over en we gaan ook niet samenwonen. We blijven dus in Poperinge wonen. Onze betrokkenheid betekent ook niet dat Extremis nu kantoorinrichtingen zal beginnen maken, integendeel. Onze partnership zorgt ervoor dat de Steelcase zijn portfolio van producten kan uitbreiden met ons buitenmeubilair. En dat Steelcase dus een one-stop-shop kan blijven voor de totaalinrichting van het kantoor van de toekomst. Extremis blijft trouw aan zijn DNA en brengt de echte betekenis van zijn merknaam in de praktijk: vrij vertaald uit het Latijn betekent Extremis buitengewoon. Al onze creaties kunnen ‘buiten’ worden gebruikt en ze kunnen ‘gewoon’ worden genoemd in de zin dat ze niet veeleisend zijn, maar wel bescheiden. Het is net deze identiteit – met de focus op design – die we al jaren consequent nastreven, wat van ons een ideale bruid maakt. De officiële aankondiging van de verloving gebeurt op 11 juni in Chicago tijdens de NeoCon-beurs.”