Op dinsdag 27 juni verschijnt het nieuwe boek “Gesprekken met 50 West-Vlaamse ondernemers” van de hand van auteur en senior journalist Karel Cambien. Het is de vierde editie van een gelijknamige reeks. In 2002, 2007 en 2012 verschenen deel I, deel II en deel III, telkens met een selectie van andere grote namen uit het West-Vlaamse bedrijfsleven.

In het nieuwe boek worden vijftig ondernemers geportretteerd aan de hand van een diepte-interview dat recent verscheen in “Ondernemers” (Voka West-Vlaanderen), in Trends of in de Krant van West-Vlaanderen. Alle gesprekken werden geactualiseerd naar anno 2017 en geven dus een goed beeld van hoe de CEO’s naar hun bedrijf kijken. Alle thema’s van het bedrijfsleven worden belicht: corporate strategie, governance, innovatie, HR-beleid, relatie met aandeelhouders en stakeholders, financiële doorlichting, enzovoort. Wie dit boek leest – en met dank aan de ondernemers die hun ziel, hun visie en hun drijfveren prijs geven – moet misschien niet eens meer naar de Vlerick School voor Management. De “hidden champions” van West-Vlaanderen treden met andere woorden in alle transparantie voor het voetlicht.

De vijftig ondernemers komen uit alle hoeken van West-Vlaanderen en  vertegenwoordigen ook de breedst mogelijke waaier aan sectoren. Opvallend is de rode draad die door het boek loopt: het gaat op een uitzondering na steevast over snel groeiende familiebedrijven die in hun sector marktleider zijn of dicht bij de top aanleunen. Denk maar aan Picanol van Luc Tack, aan Vandewiele van Charles Beaudouin, aan Sioen Industries van Michèle Sioen, aan LVD van Carl Dewulf, aan Belgian Pork Group van Jos Claeys, aan Delta Light van de familie Ameloot en aan ruim 40 anderen.

Met dit boek wil auteur Karel Cambien, die aan zijn zeventiende boek toe is, eens te meer een ode brengen aan het rijk gevulde West-Vlaamse bedrijfsleven. “Het belang van ondernemerschap voor een maatschappij, kan nooit genoeg benadrukt worden”, aldus de auteur. De prachtige foto’s, bijna allemaal van sterfotograaf Dries Decorte, maken van dit boek een collectors item en een hebbedinges. (ML)

Info: Gesprekken met 50 West-Vlaamse ondernemers” (editie 2017), 330 bladzijden. Uitsluitend te koop bij boekhandel Theoria in Kortrijk.