Eind juni begin juli is de periode bij uitstek waarin schoolverlaters hun kansen wagen op de arbeidsmarkt. De komende maanden krijgt die arbeidsmarkt opnieuw een grote instroom te verwerken van jongeren die na hun studies op zoek gaan naar een eerste job. Maar krijgen schoolverlaters voldoende kansen? En waarom zouden bedrijven een schoolverlater in huis halen? Rekruteringsspecialist vind! uit Roeselare wil alvast zijn steentje bijdragen en opent de deuren voor schoolverlaters.

Nathalie Christiaens, CEO van vind!, stelt vast dat er vandaag meer dan ooit nood is aan technisch geschoolde medewerkers. Zo heeft vind! momenteel 745 openstaande vacatures voor technische talenten, waarvan zo’n 300 voor schoolverlaters. Toch is, volgens het VDAB Schoolverlatersrapport 11,3 procent van de middengeschoolde STEM’ers (schoolverlaters met een technische achtergrond) in Vlaanderen nog altijd werkzoekend een jaar nadat ze afstuderen. West-Vlaanderen doet het een stuk beter, met 7,9 procent. “Hier schuilen dan ook enorme kansen voor de bedrijven uit de regio”, zegt Nathalie Christiaens. “Als het gaat over de tewerkstelling van schoolverlaters geeft vind! alvast het goede voorbeeld. Liefst veertig procent van onze medewerkers startte hier ooit als schoolverlater. Jonge schoolverlaters hebben een heel andere, frisse kijk op alles wat er binnen het bedrijf gebeurt. Daarnaast kennen ze als geen ander de laatste trends en nieuwste technologieën. Ze kunnen een echte meerwaarde betekenen voor het bedrijf.”

Nog een belangrijke conclusie uit het rapport: hoe hoger de scholingsgraad, hoe kleiner de kans om na één jaar werkzoekend te zijn. Een diploma blijft dan ook hét toegangsticket tot de arbeidsmarkt. Volgens het VDAB Schoolverlatersrapport hebben schoolverlaters, die zonder enige kwalificatie op de arbeidsmarkt komen, het bijzonder moeilijk om een eerste job te vinden. Meer dan 1 op 3 is op zoek naar werk een jaar na het verlaten van de schoolbanken. Nathalie Christiaens: “Een diploma is uiteraard pas het begin. vind! is grote voorstander van de individuele beroepsopleiding, ofwel IBO. Dit systeem voorziet een individuele opleiding op maat van de kandidaat en creëert zo meer ademruimte voor zowel het bedrijf als de nieuwe medewerker. Op die manier krijgen jongeren of mensen die een carrièreswitch willen maken, extra kansen. Bij vind! startte 60% van de huidige medewerkers via IBO.”

Dankzij een specialisatie in techniek, ICT en Engineering, en een ruim netwerk in de regio’s West- en Oost-Vlaanderen, heeft vind! naar eigen zeggen heel wat troeven voor technische schoolverlaters. “Zo namen we in 2016 in totaal 6785 interviews af, stelden we 4878 kandidaten voor bij bedrijven en hielpen we 252 mensen aan een vaste job”, aldus Nathalie Christiaens. “Met ruim 2000 volgers op Facebook, 560 volgers op LinkedIn en net geen 100 volgers op Instagram spelen we volop in op de kracht van sociale media om ons netwerk verder uit te breiden.”

vind! is een rekruteringspartner gespecialiseerd in vaste jobs bij bedrijven in techniek, ICT en engineering in West- en Oost-Vlaanderen. Met een team van competente “vind!ers” gaan we door waar anderen ophouden in het vinden van een duurzame match tussen talenten en de betere bedrijven”, aldus nog Christiaens. “Mensen zijn onze passie, gedrevenheid onze tweede natuur.” vind! heeft negen kantoren in de regio’s Roeselare, Ieper, Tielt, Waregem, Kortrijk, Torhout en Gent.