De vishandelaars roeren zich. Zopas hebben ze in Oostende de nieuwe Vlaamse Federatie Vishandelaars officieel aangekondigd. Voorzitter Charles Devinck, zelf een markthandelaar in vis, stelde de nieuwe beroepsvereniging voor. De nieuwe Federatie is eigenlijk een fusie van de Federatie van de Viskleinhandelaars en de Beroepsfederatie van de Visventers”, aldus de voorzitter. Beide federaties werkten al enige tijd samen en behartigden grotendeels dezelfde belangen waardoor een fusie de logische volgende stap was. De fusie zorgt ervoor dat we groter worden en ook professioneler kunnen worden. Zo kunnen we de belangen van de vishandelaar nog beter bedienen.

Vishandelaars die lid zijn van UNIZO en daardoor ook lid van onze federatie kunnen genieten van heel wat voordelen. Zo krijgt elke handelaar een eigen fiche op de website ‘www.vishandelaars.be’. Ook kunnen deze een kwaliteits-charter ondertekenen. Dit toont waarvoor de vishandelaar staat en wat de meerwaarde is om in een speciaalzaak  vis aan te kopen in plaats van de gewone supermarkt. Klanten kunnen vis speciaalzaken, die dit charter ondertekenden, ook herkennen aan een bijhorende raamsticker. Tot slot behartigt de federatie ook de noden binnen de sector en dit op Vlaams niveau. De federatie is immers met 4 mandaten aanwezig in de sectorgroep ‘Visserij en aquacultuur’ van de VLAM.

Minister van Landbouw en Visserij, Joke Schauvliege, duidde op het belang van de fusie van beide federaties:Een fusie draait zowel positief uit voor de eindconsument als voor de vishandelaar”, aldus de minister. “De nieuwe federatie promoot lokale kwaliteitsvolle vis en ondersteunt de vishandelaars daar waar nodig. Vishandelaars zijn bovendien gids voor de consument om nieuwe vissoorten te leren kennen, wat belangrijk is.” Ook Karel Van Eetvelt wijst namens Unizo op het belang van de nieuwe Federatie: De sector heeft het de laatste jaren moeilijk gehad maar we hebben het keerpunt bereikt. Voor het eerst is een lichte stijging in het aantal vishandelaars op te merken en daar kan de nieuwe Federatie alleen maar vervolg aan geven.”