Van een oude vlashoeve een innovation Center maken waar ‘out of the box’ denken centraal staat. Met die bedoeling opende Hogeschool VIVES deze week het  VIVES  Innovation Center. Het moet het kloppend hart worden voor alles wat betreft onderzoek, dienstverlening & innovatie van de hogeschool. Het is ook een uitgelezen B2B-plek om in dialoog te gaan met bedrijven en organisaties. Ook ondernemende studenten en docenten kunnen er terecht om hun creatieve ideeën uit te bouwen en start-ups te lanceren. Een evenementenruimte geschikt voor seminaries en recepties maakt het geheel compleet.

Het nieuwe centrum is gehuisvest op dezelfde plaats waar ooit het Nationaal Vlasmuseum gevestigd was. Ooit kwamen hier grote persoonlijkheden als Mikhail Gorbatsjov, Margareth Thatcher of onze eigen koning Boudewijn zoek naar de ziel van de vlassers, en die herinnering aan vroeger wordt ook levendig gehouden in prachtige wandfoto’s. De vlassers zijn de echte ondernemers van toen en dankzij hun volharding en vastberadenheid bloeide de regio.

VIVES transformeerde de hoeve nu tot een centrum van hedendaags ondernemerschap en hoopt dat de spirit van de oude vlassers als inspiratie kan dienen. De gebouwen werden eind 2013 gekocht van de stad Kortrijk. De hogeschool renoveerde het pand volledig. Concreet beschikt het Innovation Center nu over 5 bureauruimtes voor spin-offs, een onthaalruimte/lounge voor spin-offs, een vergaderzaal voor spin-offs en een polyvalente hall voor exposities, congressen en extra werkruimte voor spin-offs.

Met dit initiatief wil VIVES meer dan ooit een brug slaan tussen onderwijs, onderzoek en jong of volwassen ondernemerschap.