Deze week nog opent Joris Hindryckx namens de hogeschool VIVES een gloednieuw Maaklab op de campus Kortrijk. Dat is een inspirerend atelier waar volop wordt ingezet op cocreatie, de ontwikkeling van technische competenties én innovatie. Het vormt een uitdagende leeromgeving, met aandacht voor opleidingen, cross-over initiatieven, innovatieve dienstverlening, projectbegeleiding, prototyping, advies en toegepast onderzoek. De stad Kortrijk steunt het project.

In het Maaklab vind je de mensen, de kennis en de productiemiddelen om je ideeën vorm te geven. Het is een open atelier waar mensen elkaar vinden om samen te bouwen aan de wereld van morgen. Het Maaklab is er voor iedereen. Zowel studenten, professionelen, (jonge) ondernemers als creatievelingen die iets wil ontwerpen en maken, kunnen er terecht. Je kan er ideeën laten groeien door ze te testen, te delen en  prototypes te maken. Het is een inspirerende omgeving waar je jezelf kan ontwikkelen in ondernemerschap door samen te bouwen in een netwerk van gedreven makers. VIVES is trouwens de enige hogeschool in Vlaanderen die een 3D-metaalprinter ter beschikking heeft.

Onze streek heeft nood aan makers en ondernemers. In het Maaklab vinden jonge starters en studenten een laagdrempelig en toegankelijk atelier dat hen alle kansen biedt om hun producten of diensten te ontwikkelen. Ze vinden er de steun van een professioneel netwerk met ervaring binnen het maakgebeuren en een goed uitgerust machinepark. Ook kleine en middelgrote ondernemingen kunnen genieten van de voordelen die het Maaklab biedt. Zij kunnen er terecht om prototypes te maken en nieuwe producten te ontwikkelen. Met de steun en inspiratie van gedreven studenten en projectmedewerkers, ontwikkelen ze er sneller en beter hun nieuwe producten. Er is in het Maaklab ook ruimte voor toegepast wetenschappelijk onderzoek, met de focus op het introduceren van nieuwe technologieën voor de maakindustrie in West-Vlaanderen. Het Maaklab huisvest ook onderzoek en dienstverlening voor ‘additive manufacturing’-activiteiten.

Hogeschool VIVES telt ruim 1.300 personeelsleden en 13.500 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, onderwijs, sociaal-agogisch werk​, industriële wetenschappen en technologie. VIVES beschikt over campussen in zes steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare, Tielt en Torhout.

info: via paul.pieters@vives.be.