Kortrijk

De Hogeschool VIVES, met campussen in Brugge, Oostende en Kortrijk, heeft Isabel Vanslembrouck (46) uit Ruddervoorde benoemd tot de nieuwe directeur van het studiegebied ‘industriële wetenschappen en technologie’. Een vrouw dus aan het hoofd van een studierichting die meestal wordt geassocieerd met een mannenwereld. Haar ultieme droom: ondernemerszin stimuleren op alle niveaus.  

Isabel is van opleiding doctor in de toegepaste biologische wetenschappen, landbouwkunde, en is sinds 2003 werkzaam bij de hogeschool. Ze startte in 2003 als docent aan de campus in Roeselare in de opleiding agro- en biotechnologie. Ze verzorgde vooral met landbouw gelinkte economische vakken (economie, wetgeving, kostprijsanalyse, communicatie, marketing …) en was ook één van de pioniers binnen SBP (small business projecten). In 2011 werd Vanslembrouck departementshoofd in Roeselare, waar de opleidingen agro en biotechnologie en verpleegkunde gehuisvest zijn. In 2015 werd ze gepromoveerd tot directeur onderzoek. Inmiddels zette ze ook ondernemerschap binnen VIVES mee op de kaart met de uitbouw van het VIVES Innovation Center (in het vroegere vlasmuseum) waar ondernemende studenten, docenten en het werkveld elkaar vinden.

Ondernemerszin stimuleren

Haar job als directeur onderzoek combineert ze met de nieuwe opdracht als studiegebied directeur ‘industriële wetenschappen en technologie’. “Ik heb niet getwijfeld toen mij de vraag werd gesteld”, aldus Vanslembrouck. “Het is een studiegebied met enorm veel potentieel, zowel qua opleiding als in onderzoek en dienstverlening. De vraag vanuit het werkveld naar onze afgestudeerden is enorm groot. Via stages en bachelorproeven komen we rechtstreeks in de bedrijven waar we grote en kleine onderzoeksvragen aanpakken. Dit biedt ook een directe link met onze docenten-onderzoekers, die vragen uit het werkveld kunnen helpen detecteren en aanpakken in grotere onderzoeksprojecten en dienstverleningscontracten. Daarnaast hebben we nog een grote ambitie: meer studenten aantrekken voor de opleidingen industriële wetenschappen en technologie. De vraag vanuit het werkveld is immers groot.”

Isabel Vanslembrouck zegt dat ze meer dan ooit het onderzoek en de dienstverlening verder wil stimuleren. “En dit op vraag van het werkveld alsook in naam van de professionalisering van onze docenten. Zo willen we de opleidingen up-to-date houden en onze expertise uitbreiden. Ook wil ik de samenwerking bevorderen tussen diverse studiegebieden. Met een extra focus op ondernemerszin kunnen we met zijn allen -docenten, vorsers en studenten- mooie interdisciplinaire projecten realiseren.”