KORTRIJK – “Ik ga dus eens vier weken in een bedrijf werken!”, liet Wouter De Schepper, docent marketing van Hogeschool VIVES campus Kortrijk, aan zijn collega’s weten. Hij verlaat een volle maand de hogeschool om zijn website usability-expertise bij AG Consult te versterken. Ook Nele Ducatteeuw (lerarenopleider aan campus Torhout) en Kristin De Buyser (docent voeding- en dieetkunde aan campus Brugge) zijn momenteel op stage in respectievelijk basisschool De Klimtoren in Jabbeke en AZ Brugge. In de maand mei volgen drie andere collega’s.

“Het gaat om een pilootproject dat we dit jaar uittesten met zes docenten”, zegt Ele Holvoet. “De bedoeling is om na het pilootjaar het concept bij te sturen en het daarna breder uit te rollen. De hogeschool voorziet per uitgaande docent een maand voltijdse vervanging, er is dus een kostenplaatje aan verbonden. Vandaar dat er eerst een piloottraject moet gevolgd worden.”

Vorig jaar al werden 350 docenten één dag in het werkveld ondergedompeld. Die ervaring werd gesmaakt en de vraag naar meer klonk luid. Als antwoord besloot VIVES middelen vrij te maken en zes docenten een maand de hogeschool uit te sturen. VIVES is met haar 13 500 studenten de grootste hogeschool van West-Vlaanderen en stelt ongeveer 850 docenten te werk. De bedoeling is dan ook dit project jaarlijks te herhalen en uit te breiden.

De docenten verwerven tijdens een werkveldstage inzichten die inzetbaar zijn in de hogeschool. Ze verdiepen of verbreden hun professionele identiteit, gaan in dialoog met het werkveld en stellen hun expertise ter beschikking. De band tussen hogeschool en werkveld wordt op die manier versterkt. En nieuwe kansen bieden zich aan om samen met de bedrijven de VIVES-studenten nog beter voor te bereiden op de beroepen van morgen.