KORTRIJK – In het kielzog van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, zocht VIVES, en meer bepaald de dienst ‘Onderzoek & Ontwikkeling’, naar mogelijke samenwerkingsverbanden met Keniaanse of Tanzaniaanse scholen, instellingen of universiteiten.

Een delegatie met Belgische ondernemers en NGO’s gingen onlangs inspiratie opdoen in ‘Silicon Savannah’. Nairobi, de Kenyaanse hoofdstad, heeft de ambitie om dé Afrikaanse start-up-hub te zijn op het vlak van digitalisering en technologie. Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Digitale Agenda, trok onlangs naar de stad met een bonte delegatie ondernemers, start-ups en NGO’s. Ze bezochten er onder andere Andela, M-Kopa, WEEE Recycle Centre en diverse co-working-plekken zoals Gearbox, Metta en Nailab.

Het is de overtuiging van de minister dat technologie een echte meerwaarde kan zijn in een moderne aanpak van ontwikkelingshulp. Hiervoor werd in september het D4D-BE platform opgericht (Digital 4 Development). Volgens De Croo kan het digitaal ondernemerschap een bijzondere rol spelen in de ontwikkeling van een land of een regio en de motor zijn voor sociale innovatie.

West-Vlaanderen boven

West-Vlaanderen werd vertegenwoordigd door onder meer Kjell Clarysse, regiocoördinator West- en Oost-Vlaanderen van Startit@KBC, Jan Adins, auteur van ‘U bent verantwoordelijk’, Matthias Malfrère, business coach van de hogeschool VIVES en Antoine Geerinckx, zaakvoerder en stichter van CO2Logic. In de marge van het bezoek bezocht de hogeschool VIVES ook de Universiteit van Nairobi (UoN) op zoek naar nieuwe samenwerkingen. De eerste gesprekken werden gestart om studenten en docenten vanuit technologisch gerichte opleidingen uit te wisselen met elkaar. De raakvlakken zijn in elk geval treffend. Zo vertoont de lokale Maker Space veel gelijkenis met het Maaklab in Kortrijk, uiteraard met beperktere technologische middelen maar anderzijds met bijzondere veel uitdagingen op vlak van Health Care en duurzame afvalverwerking. “En laat dat net twee expertisedomeinen zijn waar VIVES bijzonder veel expertise in heeft”, aldus Matthias Malfrère die namens VIVES meereisde. “Er was ook bijzonder veel interesse in de nieuwe bacheloropleiding Zorgtechnologie van VIVES.”