Vlaanderen pompt massaal geld in Zwinvlakte

zwinHet natuurreservaat ’t Zwin in Knokke krijgt een grondige facelift. Na een nieuw bezoekerscentrum worden nu ook de werken gestart voor de uitdieping van de vaargeul die midden door het natuurreservaat loopt. Bedoeling is om die veel groter te maken zodat op lange termijn ook de verzanding van het reservaat wordt tegengegaan. Vanuit ecologisch standpunt een te verdedigen strategie, maar de landbouwers zijn er minder tevreden mee. Zij vrezen immers dat waardevol landbouwgebied op die manier teloor gaat omdat meer zoutwater een averechts effect heeft. Alle partijen zouden nu volgens minister Joke Schauvliege een akkoord, zeg maar een compromis bereikt hebben.

De Zwinvlakte wordt in de toekomst 120 hectare groter. Tegen 2019 zouden de werken afgerond moeten zijn. De investeringswerken worden grotendeels gefinancierd door Vlaanderen. Ook Europa en in mindere mate Nederland doen hun duit in het zakje. Aan de uitgraafwerken die deze week werden opgestart, hangt een investeringskaartje van om en bij de 12 miljoen euro. Het project is alvast ook goed nieuws voor wandelaars en fietsers want op de nieuw aan te leggen dijken rondom (4 kilometer) zullen ze absoluut aan hun trekken komen.

’t Zwin natuurgebied of de Zwinvlakte, strekt zich grensoverschrijdend uit over Vlaanderen en Nederland. Ongeveer driekwart (125 hectare) van de totale oppervlakte (158 hectare) van het natuurreservaat ligt op Belgisch grondgebied (Knokke-Heist), een kwart hiervan (ongeveer 33 hectare) op Nederlands gebied (Cadzand-Bad). Het natuurgebied heeft een kustlengte van ongeveer 2,3 km. en is ingesloten door duinen en een hoge dijk, de  Internationale dijk, die in 1872 werd aangelegd.

(KC)