BRUGGE – Van 26 tot 28 mei  wordt in het Brugse Belfort een driedaagse expositie getoond rond vlas en linnen. De sector, die vooral in West-Vlaanderen activiteiten heeft, wil deze natuurlijke vezel letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes zetten. De driedaagse gaat door onder de noemer FLAX DNA. 

Het beste vlas ter wereld vind je in België, in het noorden van Frankrijk en in Nederland. Ons klimaat, waar zon en regen elkaar regelmatig afwisselen, en onze Vlaamse grond, zijn ideaal voor het cultiveren van een vlasvezel die wereldwijd bekend staat om zijn kwaliteit. Tot op vandaag kan je in de maand juni menig bloeiende vlasvelden ontdekken in België. Als streekproduct hoort vlas thuis naast Belgische chocolade en Belgisch bier.

Tijdens FLAX wordt de veelzijdigheid van deze vezel in de verf gezet. Niet alleen het edele linnen wordt uit de vezels geweven, ook tal van andere producten bestaan uit afgeleiden van de vlasplant zoals lijnzaadolie, verf en schilderdoek. In de expo zijn ook enkele topstukken in linnen te zien. Specialisten tonen hoe het proces van veld tot weefsel verloopt. Vlas staat trouwens bekend als een van de meest duurzame vezels ter wereld. Alle delen van de plant worden gebruikt, er is geen afval én de vezel is biologisch afbreekbaar. Kortom: vlas en linnen zijn streekproducten om trots op te zijn.

West-Vlaanderen boven

Wie vlas zegt, denkt ook West-Vlaanderen. Sinds eeuwen zijn de West-Vlamingen experts in het verwerken en verweven van deze natuurlijke vezel. De aanwezigheid van vlas was mee verantwoordelijk voor de stijging van de West-Vlaamse welvaart doorheen de geschiedenis. Denk maar aan de era van de Golden River. Veel mensen zijn er zich niet meer van bewust hoe sterk vlas en linnen nog steeds vertegenwoordigd is in onze bedrijven. Ons land telt op vandaag nog 2000 landbouwbedrijven die vlas als (deel)teelt hebben, een 50-tal vezelverwerkende bedrijven en 7 linnenweverijen. Het zwaartepunt van de vlasactiviteiten ligt nog altijd in West-Vlaanderen. De West-Vlaamse bedrijven, zoals onder meer Libeco, zijn wereldwijd actief. Belgian Linen, European Flax en Masters of Linen zijn bekende begrippen in alle windstreken.