OOSTENDE – SHS Aviation BV, het moederbedrijf van de Antwerpse luchtvaartmaatschappij VLM, schroeft het aanbod lijnvluchten vanuit de regionale luchthavens van Oostende en Antwerpen helemaal terug. In plaats van zeven bestemmingen zullen er nog slechts twee worden aangeboden. Volgens plan, bekend gemaakt in het voorjaar, zou VLM vanuit Oostende dagelijks vluchten inleggen naar en vanuit Manchester. 

Aberdeen, Birmingham, Keulen-Bonn, Maribor, München en Rostock verdwijnen allemaal uit de bestemmingslijst van VLM. Die vluchten zouden georganiseerd worden vanuit Antwerpen. Enkel de vluchten van Antwerpen naar London City Airport en Zurich blijven in de toekomst behouden. VLM wilde ook voor het eerst Oostende inschakelen als hub. Daarmee zou de luchthaven van Oostende een tweede grote operator krijgen, naast TUI. Maar ook Oostende-Manchester wordt van de tabel gehaald. Johan Maertens, CEO van VLM heeft deze uitleg in huis: “De huidige luchtvaartsector is zo dynamisch dat het gebruikelijk is dat bestemmingen en vliegfrequenties voortdurend geëvalueerd en aangepast worden naargelang het seizoen, de prestaties van bestaande routes en nieuwe opportuniteiten die zich op de markt voordoen”, aldus Maertens. “Ook bij VLM is dat zo. De beschikbare vliegtuigcapaciteit wordt ingezet op routes en activiteiten waar meer vraag naar is en die winstgevend zijn.”Naast de veranderingen in het vluchtaanbod zal er nu ook meer worden ingezet op private, charter- en ACMI-vluchten. Bij die laatste gaat het om een huurovereenkomst tussen twee luchtvaartmaatschappijen waarbij de verhuurder vliegtuig, bemanning, onderhoud en verzekering levert en de leasenemer alle andere kosten en verplichtingen op zich neemt. Of dat nog perspectieven opent voor Oostende, is niet bekend.
Diverse partners uit West-Vlaanderen (stadsbesturen van Oostende en Brugge, Westtoer, Toerisme Brugge, Toerisme Oostende, de hotelfederaties van Brugge en Oostende, enzovoort) bundelen al enkele jaren de krachten binnen de vzw Toeristische Ontsluiting West-Vlaanderen om met marketinginspanningen meer inkomende passagiers aan te trekken via de luchthaven Oostende-Brugge. VLM gaat echter niet op die sirenezangen in.