Roeselare,

In het Huis van de Voeding in Roeselare vond de vierde editie van Food@Work LIVE plaats. Tijdens dit event lieten bedrijven en opleidingspartners de jongeren kennismaken met de vele beroepen en jobmogelijkheden in de West-Vlaamse voedingsindustrie. Ruim 300 leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs namen deel.  

 De West-Vlaamse voedingsindustrie werft aan. Het afgelopen jaar ontving VDAB West-Vlaanderen al 1.500 vacatures voor de West-Vlaamse voedingsbedrijven. Dat is 40 procent van alle vacatures in de Vlaamse voedingsindustrie, de uitzendcontracten nog niet eens meegerekend. Omwille van de lage werkloosheidscijfers in onze provincie raken deze vacatures echter steeds moeilijker ingevuld. Vooral technische jobs zijn een groot knelpunt.

Food@Work LIVE is één van de vele initiatieven die de Academie voor de Toekomst onderneemt om hier een antwoord op te bieden. Veerle Breemeersch, coördinator van het event: “Vaak ligt de leefwereld van de jongeren en het werkgebeuren in een voedingsbedrijf heel ver uit elkaar. Het unieke aan dit event is dat de bedrijven zélf de brug slaan naar het onderwijs en met zaken naar buiten komen die zich anders enkel achter de bedrijfsmuren afspelen.”

Het concept slaat duidelijk aan. 300 leerlingen, 40 leerkrachten, 12 bedrijven en 5 opleidingspartners gaven mee gestalte aan het event. Xavier Deberdt (maintenance electric and automation manager bij Greenyard Frozen Belgium NV): “Tijdens Food@Work LIVE geven we een workshop over het werken in de technische onderhoudsdienst van een voedingsbedrijf. Jongeren die afstuderen als mecanicien of elektricien denken namelijk niet meteen aan dit soort jobs. Door deel te nemen aan Food@Work LIVE willen we een extra inspanning doen om de industrie dichter bij de scholen te brengen. We zoeken naar de juiste tools om de jongeren te boeien. De reacties zijn alvast heel positief.”

Jobdating

Parallel met het educatieve gedeelte vindt in de namiddag een jobdating plaats die wordt georganiseerd in samenwerking met VDAB. Tijdens deze jobdating kwamen 10 bedrijven hun vier meest gezochte profielen voorstellen aan een groep van een 65-tal werkzoekenden waaronder een 10-tal Waalse werkzoekenden uit de regio Moeskroen. Het ging daarbij vooral om functies als productiemedewerker, heftruckchauffeur en technieker. Food@Work LIVE is een realisatie van de Academie voor de Toekomst, een initiatief van de POM West-Vlaanderen met Syntra West als operationele partner. Deelnemende bedrijven waren Agrafresh, Alpro, Ardo, Barias, Crop’s, Greenyard Frozen, Marine Harvest Pieters, Milcobel, Mulder Natural Foods en Westvlees. Andere deelnemende organisaties zijn VIVES, VFU, Syntra West en VDAB.