Deze week nog, op 31 maart begint Voka- Kamer van Koophandel West-Vlaanderen haar “Tour de Wallonie”. Bedoeling is om uitdagingen en opportuniteiten op het vlak van arbeidsmarkt aan Vlaamse en Waalse zijde beter op elkaar af te stemmen. In samenwerking met de Waalse arbeidsbemiddelaar Le Forem organiseert Voka West-Vlaanderen op die dag ook de allereerste Vlaams-Waalse jobbeurs. Die beurs gaat door in het commerciële centrum Les Bastions van Doornik. De Voka-delegatie wordt geleid door Guy Piette.

West-Vlaanderen kent een structurele arbeidsmarktkrapte, met werkloosheidspercentages die in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen rond de 3 procent schommelen. Bedrijven ondervinden de grootste problemen om hun vacatures ingevuld te krijgen. Aan de andere kant van de taalgrens liggen de kaarten helemaal anders en ligt de werkloosheid veel hoger. Culturele, taalkundige en mobiliteitsgerelateerde uitdagingen schrikken Waalse werkzoekenden echter soms af om in de streek van Kortrijk of Roeselare aan de slag te gaan. Voka hoopt met een jobbeurs te verhelpen aan dit soort situaties of drempelvrees. Op het event Job Shopping zullen een twintigtal Vlaamse ondernemingen hun vacatures kenbaar maken aan Waalse werkzoekenden, die vooraf door Le Forem gescreend zijn. De bedoeling van Job Shopping is om via een gerichte actie concrete vacatures van West-Vlaamse ondernemingen in te vullen.

Diezelfde dag organiseert Voka West-Vlaanderen ook haar “Tour de Wallonie”, waarbij Voka, Le Forem en een delegatie van enkele Vlaamse ondernemers op bezoek gaan bij enkele voorname beleidsmakers, burgemeesters en experts om te bespreken wat de hinderpalen zijn voor de “interregionale arbeidsmobiliteit” en hoe die aangepakt kunnen worden, hoe cultuurverschillen overbrugd kunnen worden, welke uitdagingen er zich voordoen op vlak van mobiliteit, enzovoort. Er staan onder andere ontmoetingen gepland met Elio Di Rupo (burgemeester van Bergen, voorzitter van de PS), Alfred Gadenne (burgemeester van Moeskroen, CDH), Jean-Luc Crucke (burgemeester van Frasnes-Lez-Anvaing en Waals volksvertegenwoordiger voor de MR).