Voka gaf, in aanwezigheid van Philippe Muyters (Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport) en Fons Leroy (gedelegeerd bestuurder van de VDAB) zopas het officiële startschot van het Welt-traject. Welt staat voor werkervaring- en leertrajecten. Voka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen zal de komende drie jaar West-Vlaamse bedrijven begeleiden bij de organisatie en implementatie ervan. Zo krijgen werkzoekenden die niet over de juiste competenties beschikken of die te weinig werkervaring hebben, de kans om het vertrouwen van potentiële werkgevers te winnen. In West-Vlaanderen stapten, na een geslaagd pilootproject in 2016 met 11 West-Vlaamse kmo’s, maar liefst 41 West-Vlaamse bedrijven in het nieuwe traject, waaronder Ardo, Floralux, Ceratec, Potteau, Westvlees en Veranclassic.

1 op 3 Vlaamse ondernemers heeft vandaag moeite met het invullen van vacatures. Daarnaast stijgt het aantal vacatures maand na maand. Die krapte op de arbeidsmarkt hindert ondernemers op hun groeipad en maakt dat investeringen worden uitgesteld. Op de arbeidsmarkt van de toekomst hebben we alle handen nodig. Daarom neemt Voka, gesteund door de Vlaamse overheid en in samenwerking met arbeidsbemiddelaars (de VDAB, het Brusselse Actiris en het Waalse Forem), het initiatief om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een job toe te leiden. “Ook in West-Vlaanderen vinden veel bedrijven moeilijk geschikte medewerkers”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Met Welt brengen we bedrijven uit diverse sectoren samen en helpen we hen korte werkstages en leertrajecten voor werkzoekenden te organiseren.”

In 2016 werd in West-Vlaanderen al een pilootproject met 11 bedrijven opgestart. Zij namen deel aan het lerend netwerk van Welt, boden een opleidingsplaats aan en maakten een actieplan op om hun HR-beleid verder te optimaliseren. “Het piloottraject loopt officieel tot eind 2017, maar intussen hebben maar liefst 8 van de 11 deelnemende bedrijven al een opleidingsplaats aangeboden”, aldus Bert Mons. “Wij zijn dan ook bijzonder tevreden met dit mooie resultaat.”