Begin februari werden in het kader van het proeftuinproject @Level2Work 14 hoogopgeleide allochtone werkzoekenden gematcht met 14 mentoren. Een half jaar later hebben al 6 hoog opgeleide allochtone werkzoekenden een vaste job.  Op 11 september gaat @level2work opnieuw van start.

Veel West-Vlaamse ondernemers kampen met openstaande vacatures die ze moeilijk of niet ingevuld krijgen. Tegelijk zijn er heel wat competente hoogopgeleide allochtonen die de weg niet vinden naar die openstaande vacatures, omdat ze de Belgische arbeidsmarkt onvoldoende kennen. Na een succesvolle eerste editie van het proeftuinproject @level2work, gaat Voka West-Vlaanderen daarom opnieuw op zoek naar West-Vlaamse mentoren om hen te begeleiden naar een plek op de arbeidsmarkt. De vraag naar hooggeschoolden zal de komende jaren alleen maar toenemen, terwijl er door de vergrijzing heel wat hooggeschoolden de arbeidsmarkt zullen verlaten. In de periode tot 2025 zal ons land nood hebben aan meer dan 1 miljoen nieuwe hooggeschoolden. Dat bleek onlangs uit een internationale studie van Randstad.

Dat wordt ook in West-Vlaanderen al duidelijk: van de 4.218 vacatures die VDAB West-Vlaanderen in juni ontving, was een derde gericht op hooggeschoolden. Tegelijk verblijven in West-Vlaanderen 1.021 niet-werkende werkzoekende hooggeschoolde allochtonen, waarvan 58% met een bachelordiploma en 42% met een masterdiploma. “Het is duidelijk dat er een match kan zijn”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Binnen die groep van hoger opgeleide allochtonen schuilt heel wat talent dat we kunnen aanspreken om moeilijke vacatures in te vullen. Met het proeftuinproject @level2work helpen we hen om de juiste weg naar de juiste job te vinden.”  Eén van de deelnemers die intussen vast werk vond is Bashar Al Zubaidi. “Dankzij @Level2Work vond ik een job die bij mijn competenties past en die mij interesseert”, zegt hij. “Ik ben bouwkundig ingenieur van opleiding en krijg bij Veranclassic de kans om verder bij te leren in een aangename werkomgeving.”

Het proeftuinproject @level2work matcht hoogopgeleide allochtonen met een West-Vlaamse ondernemer of kaderlid. In groepssessies krijgen ze onder meer informatie over cv’s en sollicitatieskills. Tijdens één-op-één-contactmomenten met hun mentor worden ze van heel nabij begeleid in hun zoektocht naar een job. Mentoren kunnen hen ook introduceren in hun eigen netwerk. Bedoeling is dat de mentees tegen het einde van het traject, dat 3 maanden duurt, een stage of een job gevonden hebben. Voka West-Vlaanderen zoekt voor de tweede editie sociaal geëngageerde ondernemers of ondernemende medewerkers die mentor willen worden. Zij worden klaargestoomd om die rol op te nemen.