Voka lanceert “datingsite” voor scholen en bedrijven

Wevoka-scholenst-Vlaamse bedrijven en scholen die willen samenwerken, kunnen voortaan een unieke tool gebruiken om elkaar vlot te vinden. De website westvlaanderen.onderwijs-ondernemen.be is een initiatief van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. Voka wil daarmee de brug slaan tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. “De brug slaan tussen het bedrijfsleven en het onderwijs, is één van de speerpunten van Voka West-Vlaanderen”, vertelt Ann Vanassche van Voka (vierde van links op de foto). “Daarom lanceren we dit onlineplatform waarop scholen en bedrijven uit de provincie hun vragen en oplossingen voor stageplaatsen, plekken voor duaal leren, faciliteiten of bedrijfsbezoeken kunnen kenbaar maken. Een datingsite voor scholen en bedrijven als het ware.”

Inspelen op de uitdagingen van vandaag, zoals de digitalisering en de grote nood van bedrijven aan technische profielen, is een must. Daarom is de link tussen onderwijs en bedrijven zo belangrijk. “Dat kunnen we alleen bereiken als het onderwijs en de arbeidsmarkt de krachten bundelen,” aldus Ann Vanassche. “Daarom geloven we met Voka zo sterk in de kracht van duaal leren. Als leerlingen naast de schoolse opleiding ook competenties en vaardigheden aanleren op de werkvloer, zorgt dat uiteindelijk voor competentere schoolverlaters.”

De nieuwe website is in de eerste plaats een laagdrempelig technologisch hulpmiddel dat scholen en bedrijven toelaat om contacten te leggen die kunnen uitgroeien tot duurzame samenwerking. De site moet de stijgende vraag naar stages, werkplekken en bedrijfsbezoeken opvangen en efficiënter laten verlopen. Daarnaast kunnen leerkrachten via de tool ondernemers vinden die voor de klas willen getuigen, of op zoek gaan naar bepaalde materialen, diensten en middelen. De tool wordt de komende weken volop gepromoot bij West-Vlaamse scholen en bedrijven. (KC)