Voka promoot duaal leren

IMG_1038

Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen zet zijn schouders onder twee proefprojecten “duaal leren” in de provincie. Het VTI Ieper en het KTA Gistel zullen met 16 bedrijven uit West-Vlaanderen samenwerken in een innovatief project voor de richting houttechnieken. Dankzij een rotatiesysteem zullen zij hoofdzakelijk (60 procent) op de werkvloer worden opgeleid. Voka ijvert al jaren voor een betere afstemming van het onderwijs op de noden van het bedrijfsleven, en bevestigde nog eens dat voornemen in marge van een bezoek van onderwijsminister Hilde Crevits.

“Duaal leren betekent dat een leerling naast de schoolse opleiding ook competenties en vaardigheden aanleert op de werkvloer om zijn diploma te behalen”, zegt Ann Vanassche, verantwoordelijke onderwijs bij Voka West-Vlaanderen. Voka is ervan overtuigd dat duaal leren een hefboom is om de bedrijven aan gekwalificeerde mensen te helpen.

Na heel wat overleg slaagde Voka erin om enkele proefprojecten uit te werken. Het VTI Ieper en het KTA Gistel doen mee. “Die opleiding op de werkvloer, samen met de lessen die de jongeren op school krijgen, zorgt ervoor dat we competente houtbewerkers aanleveren voor talrijke bedrijven in de houtsector”, vertelt Ann Vanassche. “Daarbij proberen we zoveel mogelijk de keuze en de vorming van de leerling centraal te stellen, met aandacht voor flexibele leertrajecten. Er wordt een instrument ontwikkeld dat hen informeert, test, matcht en bedrijven aanbeveelt.” (KC)