De Kamer van Koophandel West-Vlaanderen (Voka) organiseerde de tweede editie van haar ‘Tour de Wallonie’. Een initiatief in samenwerking met de Waalse arbeidsbemiddelaar le Forem. Bedoeling: met vereende krachten het probleem van de arbeidskrapte in de regio aanpakken via een jobbeurs.

De jobbeurs werd speciaal voor deze gelegenheid georganiseerd in het voetbalstadion van Moeskroen en bracht 19 bedrijven en zowat 120 enthousiaste werkzoekenden samen. Op het eind van de dag waren al 10 van de 100 vacatures ingevuld. Twee mensen kunnen al meteen aan het werk bij Clarebout Potatoes in Nieuwkerke-Heuvelland. Het is voor West-Vlaamse bedrijven moeilijk om geschikte medewerkers te vinden. Er heerst een structurele arbeidsmarktkrapte, met een werkloosheidsgraad van om en bij de 5 procent in het zuiden van de provincie en 3,4 procent in het midden van West-Vlaanderen. In Wallonië ligt de werkloosheidsgraad een pak hoger, met percentages boven de 10 procent. Le Forem stelt ook vast dat procentueel meer Walen in Vlaanderen werken dan omgekeerd.

Een positief verhaal over de taalgrens heen

“Veel West-Vlaamse bedrijven krijgen hun vacatures niet ingevuld, terwijl werkzoekenden aan de andere kant van de taalgrens geen job vinden, daar willen wij iets aan doen” zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Soms laten de Waalse werkzoekenden zich ontmoedigen om de stap te zetten, door culturele, taalkundige of mobiliteit gerelateerde problemen. Daarom organiseerden wij voor de tweede keer op rij een Vlaams-Waalse jobbeurs, waar bedrijven en werkzoekenden elkaar makkelijk konden vinden.” “De manier waarop de profielen van de werkzoekenden vooraf met onze beschikbare vacatures gematched werden heeft ervoor gezorgd dat we tijdens deze jobbeurs zeer gericht konden te werk gaan” merkt Stefaan Verhulst, HR-manager van Lybover op. “Het viel ook op hoe goed voorbereid en enthousiast de kandidaten waren.”

Voka West-Vlaanderen gelooft sterk in de kleinschalige regionale aanpak van een jobbeurs en het succes mocht ook blijken uit de tevredenheid van de standhouders. “Als je bedenkt hoe lang een rekruteringsproces doorgaans duurt, is het wel duidelijk dat dit een succesformule is”, besluit Bert Mons. Parallel aan deze jobbeurs voert Voka  West-Vlaanderen ook gesprekken met de Vlaamse en Waalse ministers bevoegd voor arbeidsmarkt en met de VDAB en le Forem om na te gaan hoe de interregionale arbeidsmobiliteit verder structureel kan worden verbeterd.