Voka vraagt ruimte voor alle Brugse kampioenen

Brugge ClubVoka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is fier dat Club Brugge landskampioen is geworden. De titel kroont de volgehouden ambitie van het bestuur, de spelers en de supporters om opnieuw de top te halen. “We zijn dan ook erg blij dat de club straks een nieuw, eigentijds en attractief stadion krijgt,” klinkt het bij Voka. “Maar we vragen ook aandacht voor de andere kampioenen in de regio: de bedrijven. Die blijven op hun honger zitten als het gaat over ruimte om te groeien.”

Voka is verheugd dat het dossier voor een nieuw stadion voor de club bijna rond is. Er komt in het noordelijk deel van de site Blankenbergsesteenweg een complex van circa vijftig hectare voor het stadion en eventueel stedelijke activiteiten, in het zuidelijke deel een bedrijvenzone van circa dertig hectare. Het Plan-MER is afgerond en wacht enkel nog op goedkeuring. Voka is blij dat het stadsbestuur zich zo hard inspant voor het stadiondossier. “De landskampioen verdient die support”, vindt Barbara Geschier van Voka West-Vlaanderen. “Maar laat ons niet vergeten dat de Brugse regio meerdere kampioenen telt, stille kampioenen. Het zijn bedrijven die net zoals Club Brugge blaken van ambitie en extra ruimte willen voor hun activiteiten. Er zijn ook heel wat bedrijven van buiten Brugge die hier willen komen ondernemen. Vandaar onze oproep aan het lokaal bestuur: laat ons met dezelfde gedrevenheid en inzet het al even lang aanslepende dossier van de ontwikkeling van bedrijventerreinen oplossen. De (overblijvende) 30 hectare langs de Blankenbergsesteenweg is te weinig. Met dit schrale aanbod zullen we het niet redden. De Spie (20 hectare) moet daarom zo vlug mogelijk worden gerealiseerd. Ook het zuidelijk deel van Chartreuse (24 hectare) moet een zone en broedplaats voor innovatieve bedrijven worden. En dan is er nog de transportzone in Zeebrugge, die ook al vele jaren uit haar voegen barst. Er is een ‘quick win’ mogelijk ten noorden van de transportzone, een uitbreiding met 7 hectare. We vragen alle stakeholders in de regio ook om het nieuw te ontwikkelen gemengd regionaal bedrijventerrein (24 hectare) in Sint Elooi-Zedelgem te steunen. Dit gebied werd in het Plan-MER, op vraag van RESOC Brugge, als (gedeeltelijke) compensatie naar voor geschoven voor de voetbalterreinen langs de Blankenbergsesteenweg.”

Barbara Geschier besluit: “Op voetbalgebied speelt Brugge straks Champions League. Laat ons ook op economisch vlak doorstoten tot de top. We roepen de stad dan ook op om initiatieven te nemen om het ondernemerschap in de streek te stimuleren. Zonder ruimte om te ondernemen kan de streek niet groeien.” (KC)