Roubaix

De krapte op de arbeidsmarkt zet steeds meer West-Vlaamse bedrijven er toe aan om over de grens te gaan rekruteren. Voka West-Vlaanderen wil hier meer dan ooit op inspelen door bedrijven rechtstreeks en op eenvoudige wijze in contact te brengen met de Noord-Franse werkzoekenden. Om de grens maximaal open te zetten werd een partnership getekend met de beleidsverantwoordelijken van Les Hauts de France.

Lieven Danneels (voorzitter Voka West-Vlaanderen) en Xavier Bertrand (minister-president van de regio Les Hauts-de-France) zetten op woensdag 13 december hun handtekening onder een uniek partnerschapsakkoord. Het is de eerste keer dat de Franse overheid dergelijke entente aangaat met de (West-)Vlaamse bedrijfswereld. “Dit engagement moet een win-win voor beide regio’s opleveren”, aldus Guy Piette die binnen Voka West-Vlaanderen de relaties met het Franse noorden aanstuurt en opvolgt. “De West-Vlaamse bedrijven kampen met een arbeidskrapte, en in Noord-Frankrijk zoeken nog veel werklozen naar werk. Dit moet een perfecte match opleveren. Daarom engageren we ons samen met de Noord-Franse beleidsmakers om in de eerstkomende achttien maanden al 300 Fransen een job aan te bieden in West-Vlaanderen. Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan arbeiders. Gezien het groot aantal hoog aangeschreven ingenieursscholen in Noord-Frankrijk, moeten we ook in die richting durven denken.”

Communicatie essentieel

Dankzij dit akkoord zullen West-Vlaamse bedrijven zich via verschillende communicatiekanalen (sociale media, reclamespotjes, filmpjes, enzovoort) rechtstreeks  voorstellen aan werkzoekenden in Noord-Frankrijk. Daarnaast zal er ook worden ingezet op grensoverschrijdende (taal)stages.  Zo kunnen studenten en werkzoekenden uit Noord-Frankrijk meer en beter geïnformeerd worden over de diverse vacatures en innovatieve bedrijven in West-Vlaanderen.