Kortrijk

Het Vlaams Instituut Gezond Leven reikte, in samenwerking met Prebes, de Gezond Werken Awards uit in Kortrijk Xpo. De Gezond Werken Award is een beloning voor ondernemingen die aandacht hebben voor de gezondheid van hun medewerkers. Intercommunale Leiedal ontving de Award binnen de categorie overheidsorganisaties met minder dan 50 werknemers uit handen van Evy Gruyaert.

Leiedal zegt dat het terzake een bewuste politieke hanteert. Door een doordacht gezondheidsbeleid te voeren, wil men streven naar enthousiaste en weerbare medewerkers die op een positieve manier kunnen omgaan met de nodige werkdruk. Anderzijds is het ook de bedoeling om anderen te besmetten met het gezondheidsvirus: door een doordachte aanleg van bedrijventerreinen en woonprojecten, projecten ter promotie van duurzame mobiliteit of het ontwerpen van voldoende groen in ruimtelijke plannen. De vakdomeinen waarin Leiedal actief is.

Veel zaken die Leiedal samen met haar huispartners Logo Leieland, W13 en zuidwest onderneemt voor de medewerkers, lijken evident maar vormen de basis van een gedragen gezondheidsbeleid: stimuleren om voldoende water te drinken, een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer, een pingpongtafel in de foyer, verwandelingen (wandelend vergaderen), de mogelijkheid om ’s morgens een gezonde lunch te bestellen via het onthaal, een wekelijks fruitpakket. Daarnaast laten de open bedrijfscultuur en verschillende overlegfora veel ruimte voor bottom-up initiatieven en thematische acties zoals een stappencompetititie, Tournée Minérale, Dagen zonder Vlees, deelname aan de Buddy Run, enzovoort. Tot slot is het ook belangrijk om blijvend aandacht te hebben voor het werkcomfort van de medewerkers. Dit resulteert bijvoorbeeld in investeringen op het vlak van lichtinval, ergonomische stoelen, tafels om staand te vergaderen, een kwaliteitsvolle verlichting …

Leiedal, dat zijn hoofdzetel heeft in het Kortrijkse Kennedypark, zegt dat de trofee een stimulans is om op de ingeslagen weg verder te gaan.