VS en Luxemburg interesseren zich voor West-Vlaanderen

miwvartikelHet West-Vlaamse bedrijfsleven krijgt interesse vanuit eerder onverwachte hoek. De voorbije week heeft zowel de Amerikaanse als de Luxemburgse ambassadeur in België, stappen gezet om in direct contact te komen met bedrijven uit de provincie. Op dinsdag 17 november bracht de Amerikaanse ambassadrice Bauer een bezoek aan Smappee, het Kortrijkse bedrijf dat slimme energiemonitors maakt. Het bezoek ging gepaard met een rondetafelgesprek over energie-efficiëntie en ondernemerschap in de energiesector. Verder was er ook een demonstratie voorzien van Smappee aan de ambassadrice. De ronde tafel wordt georganiseerd door Stefan Grosjean, oprichter van Smappee. Rond de tafel zitten ook Serge De Gheldere (bekend als klimaatambassadeur van Al Gore en oprichter van Futureproofed.com), Ward Snoeck van Unilin / Mohawk, Bart Vercoutere van icleantech en professor Jan Desmet, verbonden aan de UGent.

Ook Jean-Jacques Welfring, de Luxemburgse ambassadeur in Brussel bezocht zopas de provincie West-Vlaanderen voor een nadere kennismaking. Het initiatief werd mede georganiseerd door de Belgisch-Luxemburgse Handelskamer en door West-Vlaming Frank Deceuninck, die in ons land ereconsul is voor het Groothertogdom. Het bezoek kadert ook in het Europese voorzitterschap dat momenteel door het Groothertogdom wordt waargenomen. FIT, Unizo en Voka zegden tevens hun steun toe aan het bezoek.

Twee West-Vlaamse topbedrijven passeerden mee de revue: Deceuninck uit Hooglede-Gits en Ardovries uit Ardooie. De Luxemburgers wilden meer te weten komen over de werking en de strategie van beide bedrijven, en ook zien of er mogelijkheden waren om meer samen te werken met deze of andere bedrijven uit de regio. In de praktijk van elke dag blijkt dat er een grotere interactie bestaat tussen Luxemburgse en Waalse bedrijven dan met Vlaamse bedrijven. Het Groothertogdom verklaart zich bereid om aan die situatie te verhelpen. Het bezoek aan de West-Vlaamse bedrijven werd afgesloten met een debat over meer samenwerking. In 2016 zal een Luxemburgse ondernemersdelegatie een handelsmissie door Vlaanderen organiseren.