HARELBEKE – Vyncke, dat in 2016 nog werd uitgeroepen tot ‘Onderneming van het Jaar’, heeft in Zweden de lokale firma Petrobio overgenomen. Het betreft de eerste overname sinds de oprichting van het bedrijf, inmiddels 105 jaar terug.

Petrobio is goed voor 35 medewerkers en tekent voor een jaaromzet van circa 10 miljoen euro. Net als Vyncke zelf is het Zweedse bedrijf actief op de energiemarkt, waar verbrandingsketels worden aangeboden die biomassa omzetten in bruikbare kilowatts. Toch is er ook sprake van een grote complementariteit, en dat geldt meer bepaald voor de aanvoerbron die de ketels gebruiken.

Beide bedrijven kennen elkaar al geruime tijd. Het voorbije jaar diende als snuffelperiode om de overname voor te bereiden. Volgens Peter Vyncke gaf het familiaal karakter van zijn bedrijf, met aandacht voor waarden, de doorslag tijdens de overnamegesprekken. Het Zweedse concern Stena Lines was tot voor kort eigenaar van Perobio en was bereid zijn filiaal te verkopen aan de West-Vlamingen.

Met deze deal wil Vyncke vooral zijn actieradius uitbreiden in Zweden, en a fortiori ook in Scandinavië. Petrobio zou veel meer in zijn mars hebben dan er nu uitkomt, en dus is er zicht op groei. Er speelt ook nog een bijkomend aspect. Peter Vyncke verklaart zich heel erg tevreden dat hij in Zweden heel wat expertise vindt. “We krijgen er in één klap 35 perfect opgeleide mensen bij”, aldus nog Peter Vyncke.