HARELBEKE – De Harelbeekse energiegroep Vyncke haalt een opdracht binnen ter waarde van 48 miljoen euro in Oekraïne. Het gaat om de levering van vijf stoomketels in drie biomassa elektriciteitscentrales in Oekraïne. Peter Vyncke is wat opgetogen met de bestelling. “Eind 2017, na de moeilijkere jaren 2016 en 2017, schoven we als verkoopstarget voor 2018 100 miljoen euro naar voor”, aldus Peter Vyncke. “Vandaag, eind mei, staat de teller al op 130 miljoen euro. Ten laatste eind september overschrijden we onze target met 50 procent tot 150 miljoen euro.”

De Oekraïnse firma Kernel gaf Vyncke de opdracht voor de engineering en de bouw van stoomketels op de locaties Chernomorsk, Poltava en Starokonstantinov. Zonnebloemschalen, een afvalstroom bij productie van zonnebloemolie, zal de brandstof zijn. Stoom zal worden gebruikt voor elektriciteitsopwekking en de restwarmte wordt als energiebron gebruikt voor het eigen productieproces. De installaties zullen een output hebben van respectievelijk 15MWe, 9.5MWe en 22MWe. De groene stroom gaat op het net en daarvoor krijgt de producent een speciale vergoeding of feed-in tarief.

Kernel is een grote naam in Oekraïne. Het is de onbetwiste wereldleider in de markt van zonnebloemolie en produceert een derde van alle zonnebloemolie in Oekraïne. Met de fabrieken in Chernomorsk en in Poltava, alsook met de nieuwe productielijn van Starokonstantinov, zal Kernel alles bijeen jaarlijks 2 miljoen ton zonnebloempitten tot olie persen. Daarvoor alleen zal drie kwart van de oppervlakte van Vlaanderen aan zonnebloemvelden nodig zijn. Kernel koos voor Vyncke vanwege haar expertise en 20 jaar lange activiteit in Oekraïne. Het nieuwste order is voor Vyncke het grootste ooit in Oekraïne.

Lange traditie

Vyncke is een internationaal gericht familiebedrijf van de vierde generatie met wortels in West-Vlaanderen, met 335 Vynckeneers (zoals de eigen medewerkers genoemd worden) over de hele wereld en vestigingen in Vlaanderen, Brazilië, Duitsland, Tsjechië, China, Thailand en Maleisië. In 2017 realiseerde de Harelbeekse multinational onder leiding van CEO Peter en Dieter Vyncke een omzet van 85 miljoen euro.

Vyncke ontwerpt en bouwt industriële energiecentrales die biomassa-afval en industrieel procesafval omzetten in groene en schone energie. Het familiebedrijf met lange traditie is vooral actief in de landbouw- en voedingsindustrie, de houtindustrie en de sector van de hernieuwbare energie. De mondiale impact van het bedrijf kan moeilijk worden overschat: door afval om te zetten in schone energie worden duurzame energieoplossingen aangeboden over de hele wereld, zelfs in de meest afgelegen gebieden.