KORTRIJK – Ann Vancoillie en Dirk Deleu van Creaplan (de Belgische marktleider in beursstanden, displays en interieurs) versterken zich met twee nieuwe aandeelhouders: ondernemer Walter Mastelinck en het Belgische investeringsfonds KeBeK Private Equity. Mastelinck (53), afkomstig uit Deinze, wordt ook CEO van de onderneming. Hij was tot voor kort de bezieler van het Ieperse Transics dat hij verkocht. 

Oprichters Ann Vancoillie en Dirk Deleu zochten extra middelen knowhow om Creaplan verder te laten groeien. Ze kwamen, door een cumul met hun ander bedrijf (Aluvision), ook steeds meer in tijdnood terecht. Creaplan is nu nog actief vanuit Deinze maar komt zich vestigen op Evolis in Kortrijk. De keuze voor Mastelinck is geen toeval. “Walter is een entrepreneur in hart en nieren”, aldus Ann Vancoillie. “Als CEO kan hij zich volledig focussen op de opportuniteiten van Creaplan met respect voor de familiale en open bedrijfscultuur. Wij blijven als medevennoten (voor één derde) wel nauw betrokken bij de werking van het bedrijf. Daarnaast kunnen wij ons verder focussen op Aluvision, dat oplossingen voor de standenbouw en eventsector wereldwijd ontwikkelt en produceert.”

Nieuwe groei

Ondernemer Walter Mastelinck richtte in 1991 Transics op, Europees marktleider in fleet management oplossingen voor de transport- en logistieke sector. Hij stond tot einde 2016 mee aan het hoofd van Transics. Toen hij de meerderheid in het bedrijf verkocht, ontlokte dat veel kritiek van kleine aandeelhouders omdat zij niet mee konden genieten van de meerwaarde (Mastelinck had ze kort voordien uitgekocht -uitgerookt zeggen critici- voor minder geld).

Nu wordt Mastelinck medevennoot en de nieuwe CEO van Creaplan. “Ik word voor één derde medevennoot en neem de dagelijkse leiding voor mijn rekening”, zegt Walter Mastelinck. “Ik ben een gepassioneerde ondernemer en vind het fantastisch om actief met een team van gemotiveerde mensen te bouwen aan een succesvolle toekomst. Creaplan is een onderneming met een ervaren team en een open, familiale spirit waar ik van hou. Ik kijk er enorm naar uit om dagelijks met alle medewerkers en partners mee te schrijven aan een creatief en succesvol groeiverhaal.”

Meer waarde

De tweede extra aandeelhouder (ook voor één derde) wordt KeBeK Private Equity, een onafhankelijk Belgisch private equity fonds dat investeert in solide, kleine tot middelgrote ondernemingen met een aantoonbaar potentieel voor verdere waardecreatie. KeBeK Private Equity ondersteunt actief het managementteam van Creaplan, zonder tussenkomst in de dagelijkse bedrijfsleiding. “Creaplan heeft een sterke positie in een gefragmenteerde markt”, zegt Gert Van Huffel, managing partner van KeBeK Private Equity. “We zijn onder de indruk van de ontwikkeling die het bedrijf tijdens de afgelopen jaren gerealiseerd heeft onder leiding van de bestaande aandeelhouders. Het bedrijf slaagt erin om voor haar klanten een betrouwbare, waarde-genererende en creatieve partner te zijn in standenbouw. We kijken ernaar uit om samen met Walter, Ann en Dirk het bedrijf zowel nationaal als internationaal verder uit te bouwen.”