Sinds 2010 stuurt het Waregemse IT-bedrijf Alfa Solutions tweedehands computers en ander IT materiaal naar een internetcafé en een schooltje in Gambia. Die schenkingen zorgen ervoor dat de mensen zichzelf kunnen bijscholen en toegang krijgen tot het internet. Daarnaast zorgt het voor extra inkomsten om kinderen naar school te kunnen sturen. Het begon 7 jaar geleden toen Freddy, een technieker van Alfa Solutions op reis ging naar Gambia, één van de armste landen van Afrika. Hij zag er de erbarmelijke levensomstandigheden en maakte toevallig kennis met het computergebruik van enkele inwoners. “In een kleine hutje stond een oude computer”, vertelt hij. “Het tikken van een eierkoker gaf aan hoelang het internet nog zou functioneren. Meestal was dat een kwartiertje…”

Via de tussenkomst van een Nederlandse dokter bleek er een stichting te bestaan die Gambia probeert vooruit te helpen. De Belgisch-Nederlandse samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, bleek vruchtbaar en werd een groot succes. “We maken van diverse computeronderdelen opnieuw goed werkende exemplaren”, heet het bij Alfa. “De onderdelen worden allemaal grondig geformatteerd en het stuurprogramma wordt in het Engels omgezet. We schonken hen ook al eens laptops met bijhorende schoudertassen zodat ze die gemakkelijk kunnen meenemen. Om nog efficiënter en doelgerichter te werk te kunnen gaan, zochten we een lokale inwoner die een internetcafé wou opstarten met onze materialen. Dat ging vrij vlot, en ondertussen bestaat het internetcafé al 5 jaar. Door die opbrengst kunnen ongeveer 30 kinderen naar school gaan. In een volgende fase bezochten we het desbetreffende schooltje en ontsprong het initiatief om daar ook een computerlokaal in te richten. Dat komt niet enkel een bepaalde familie ten goede, maar ook de rest van de gemeenschap. Dat computerlokaal bestaat ondertussen ook al bijna 2 jaar. Er werden tralies geïnstalleerd om de veiligheid van de computers te garanderen en een harde vloer gelegd om ze te behoeden voor het stof.”

Alfa Solutions en de Nederlandse stichting “Bennie helpt Gambia” streven ernaar om elk jaar zeker één zending naar Gambia te sturen. Zo’n lading is ongeveer 5 weken onderweg. De medewerkers van de stichting begeleiden de goederen persoonlijk om ervoor te zorgen dat alles zeker terecht komt.