WAREGEM – De Waregemse kmo Origis, eigendom van Filip Balcaen, Paul Thiers en Guy Vanderhaegen, viert dit jaar zijn tiende verjaardag en doet dat in stijl. In de VS zijn de West-Vlaamse zonneparken zowat een hit. Nu heeft ook het wereldwijd bekende pretpark Disney World (Florida) zich tot Origis gewend voor een mega bestelling.  

Origis mag aan de rand van Disney World en op een terrein van 110 hectare een volledig park met liefst 500.000 zonnepanelen bouwen. Als alles loopt zoals gepland zal het groene energiepark eind dit jaar worden opgeleverd. De start van de werken is voorzien voor deze zomer. Het park zal, eens op volle capaciteit, goed zijn voor 50 megawatt stroom, of goed voor de consumptie van circa 10.000 gezinnen. Met de bestelling wil Disney World zijn ecologisch imago bij een breed publiek bewust opkrikken. Het park moet Disney World van groene energie voorzien in de komende twintig jaar. 

Origis is in de VS bepaald niet aan zijn proefstuk toe, en heeft er ook meerdere kantoren (Miami, San Diego, San Francisco). De eerder door Origis binnengehaalde referentiecontracten hebben Disney World niet doen twijfelen. Het voorlopig grootste zonnepark werd opgeleverd in Mississippi. Verder staan er West-Vlaamse parken in de staten Alabama, Georgia, Florida, Idaho en Oregon. De grootste Amerikaanse retailgroep Wal-Mart heeft ook al zonnepanelen besteld bij Origis. 

Origis is ook al in Europese landen (Italië, Griekenland, Slovakije) erg actief. Naast Noord-Amerika, staan ook Brazilië en Chili al op de referentielijst. In de VS worden de zaken mee aangestuurd door Paul Thiers Junior, young high potential en zoon van Paul Thiers (ex-Unilin). Origis kan zonder meer fabuleuze cijfers voorleggen. OP een omzet van 120 miljoen dollar wordt een bruto bedrijfswinst geboekt van 60 miljoen dollar.