WAREGEM – De kleine Waregemse spaarbank CKV neemt een kredietportefeuille van de Belgische ING-dochter Record Bank over, met hulp van Nederlands spaargeld. Dat meldt de Nederlandse krant De Telegraaf. 

ING is in de Benelux met een grote efficiëntie operatie bezig, waarin spaarbankdochter Record Bank uiteindelijk volledig moet opgaan in ING België. Om een portefeuille met woonhypotheken van de ING-dochter ter waarde van 150 miljoen euro los te weken, wendde de Centrale Kredietverlening Spaarbank (CKV) zich tot de markt van Nederlandse en Duitse spaarders die op zoek waren naar een hogere rente. Via fintechbedrijf Savedo werden deze spaarders gelokt met hogere rentes dan de historisch lage in Nederland en Duitsland, aldus De Telegraaf.

In januari verkocht Van Lanschot al een kredietportefeuille ter waarde van 100 miljoen euro aan CKV. Rudi Deruytter, CEO bij CKV, zegt dat zijn ‘traditionele nichebank’ voor de tweede overname tekort aan kapitaal had. „Wij hadden slechts vier of vijf maanden om voldoende funding aan te trekken, waar ook de toezichthouders mee akkoord zouden gaan.” Savedo-oprichter Christian Tiessen zegt dat ‘binnen drie maanden’ er voldoende Nederlands/Duits spaargeld was ingelegd voor CKV om de overname te financieren.

CKV Spaarbank is een onafhankelijke spaarbank die het levenslicht zag in 1956 en, zoals alle banken, ook onder controle staat van de Nationale Bank van België. De huidige actieradius strekt zich uit over heel België. In het aanbod steekt een gevarieerd pakket van traditionele spaarproducten aan uitstekende rentevoeten, aldus de bank zelf. Daarnaast is de instelling gespecialiseerd in oplossingen op maat voor hypothecair gewaarborgde kredieten, en dit zowel voor private als professionele doeleinden. CKV Spaarbank beschikt over een ruim distributienetwerk van spaarbankagenten en zelfstandige kredietaanbrengers.